NAPETO STANJE NA HRVAŠKEM: Med nasprotniki pogoja PCT tudi duhovnik, to je vzklikal (FOTO, VIDEO)

Svet

Na Hrvaškem od danes za vse zaposlene v hrvaških zdravstvenih ustanovah in ustanovah socialne oskrbe velja pogoj PCT. Zaradi novih ukrepov so pred nekaterimi bolnišnicami potekali protesti.

Odločitev o obveznih evropskih digitalnih covidnih potrdilih za vse zaposlene v zdravstvu in socialnem skrbstvu z današnjim dnem je prejšnji teden sprejel hrvaški štab civilne zaščite. Če zaposleni niso cepljeni ali prebolevniki, se bodo morali zunaj delovnega časa obvezno testirati na okužbo z novim koronavirusom.

Testiranje je zaenkrat brezplačno in je priporočeno najmanj dvakrat tedensko. Brez izpolnjenega pogoja PCT zaposleni v zdravstvu in socialni oskrbi ne bodo mogli priti na svoja delovna mesta. Za obdobje, med katerim zaradi zavračanja izpolnjevanja pogojev PCT ne bodo v službi, ne bodo dobili nadomestila plače.

Na uveljavitev novih ukrepov je pripravljena velika večina zdravstvenih ustanov in ustanov socialne oskrbe, je danes poudaril hrvaški minister za zdravje Vili Beroš, ki je obiskal največjo zagrebško zdravstveno ustanovo, tamkajšnji klinični center.

Beroša je pred poslopjem dočakalo nekaj deset protestnikov, med katerimi je bilo tudi več državljanov, ki niso zaposleni v bolnišnicah. Gre za nasprotnike uvajanja ukrepov PCT.

Med njimi je bil tudi eden od hrvaških katoliških duhovnikov, ki je v izjavi novinarjem dejal, da je pandemija covida-19 izmišljena. "Vislice, vislice," je vpil duhovnik in nadaljeval: "Hitlerjevi sodelavci so končali na vislicah".

Manjši protesti so bili tudi pred kliničnim centrom v Splitu in Osijeku, so poročali hrvaški mediji. Na Hrvaškem so z zakonom prepovedani protesti, ki bi ovirali delo medicinskih služb pred zdravstvenimi ustanovami, a policija danes ni posredovala.

Po poročanju 24sata naj bi protestniki začeli verbalno napadati ravnatelja dr. Julija Meštrovića in dr. Jugoslava Bagatina pred splitsko bolnišnico. Oklicali so jih za satane in prodane duše. "Prodali ste narod, stroko, vsem lažete," je bilo slišati med vzkliki. Z žvižgi in psovkami pa so protestniki pospremili tudi novinarje.

Prosvjed ispred Firula zbog Covid potvrda

Objavil/a Dalmatinski portal dne Nedelja, 03. oktober 2021

Na Hrvaškem je cepljenih več kot 90 odstotkov zdravnikov in približno 60 odstotkov medicinskih sester in tehnikov ter ostalega osebja. V nedeljo se je testiralo več sto zdravstvenih delavcev, ki se ne želijo cepiti. Med njimi je bilo tudi nekaj pozitivnih na novi koronavirus, je danes poročal Jutarnji list.

Pogoj PCT bodo morali izpolniti tudi pacienti, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo ali diagnostično-terapijski poseg, ob katerem obstaja možnost širitve aerosola. PCT pogoj velja tudi za spremstvo in obiskovalce pacientov.

Za uporabnike zdravstvenih storitev, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč ali zdravniške preglede, med katerimi ni tveganj širitve okužb z aerosoli, ukrepov niso zaostrovali. Pogoj PCT ni obvezen niti za tiste, ki bodo potrebovali storitev na primarni zdravstveni ravni, in tiste, za katere bodo sumili, da so se okužili z novim koronavirusom ali bodo potrebovali zdravljenje zaradi covida-19.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija