PROTEST BESNIH STARŠEV PIRANSKIH OTROK: "Korenika je obljubljal, da bo delal za mlade! Je imel to v mislih?"

Piran

Starši piranskih vrtčevskih otrok so na nogah. Kot pravijo, načrtuje piranski župan Andrej Korenika podražiti ceno vrtcev za 60 odstotkov, ne da bi jih prej o tem obvestili. Za jutri, 28. februarja, ko je razpisana redna seja piranskega občinskega sveta, na kateri bodo svetniki o podražitvah vrtcev tudi odločali, so starši napovedali protest.

"V Občini Piran želi župan Korenika dvigniti cene vrtcev za vrtoglavih 60 odstotkov. Na podlagi gradiva za 3. redno sejo namerava to storiti 28. februarja. Javnosti o tem sploh niso obvestili. Za starše to v praksi za večino primerov pomeni med 70 in 85 evrov dražjo položnico vsak mesec," so zapisali v dopisu, pod katerim so se podpisali 'Jezni starši predšolskih otrok'.

Starši so se zato organizirali in za jutri, 28. februarja, ob 16.00 napovedali protest v parku Sonce Lucija. "Občini želimo dokazati, da deluje netransparentno in s takim načinom demotivira mlade družine in jim škodi. Korenika je obljubljal, da bo delal za mlade! Je imel to v mislih?" se na koncu dopisa sprašujejo starši.

V piranski občini imajo štiri vrtce, v katere je vključenih 649 otrok. Na ekonomsko ceno programov v vrtcih v največji meri vplivajo stroški dela, to so plače in prispevki zaposlenih, dodatno kolektivno pokojninsko zavarovanje, regres za letni dopust, povračilo stroškov prehrane med delom in stroškov prevoza, jubilejne nagrade, odpravnine ob upokojitvi, solidarnostna pomoč, delo sindikalnega zaupnika, nadomeščanje odsotnosti delavcev, je zapisano v gradivu za sejo. 

Potem so tukaj še stroški za ogrevanje, elektriko, plin, vodo, komunalne storitve, čiščenje, zavarovalne premije, varovanje objektov, stroški vozil za prevoz hrane, didaktična sredstva in igrače, strokovna izobraževanja, varstvo pri delu in obvezne zdravstvene storitve, pranje hišnega perila, pisarniški material, stroški plačilnega prometa, časopisi, revije, telefoni in podobno.

Spodnja tabela prikazuje pregled števila otrok v piranskih vrtcih po letih in financiranje stroškov, ki so elementi ekonomske ocene iz proračuna piranske občine:

Kot je razvidno iz podatkov se je delež stroškov, ki ga pokrije piranska občina, od leta 2015 do danes povečal za 33,6 odstotka. Kljub nižanju števila otroka se je doplačilo iz proračuna piranske občine povečalo za 700.000 evrov. Trenutno so plačila staršev v piranskih javnih vrtcih med najnižjimi v Sloveniji, navajajo na občini v gradivu. Za primerjavo:

Pred zadnjim povišanjem plač so na piranski občini zaprosili vse vrtce za nov izračun ekonomske cene programov predšolske vzgoje:

Medtem, ko se cene piranskih vrtcev niso zvišale vse od leta 2015, pa so se podražili energenti, živila, stroški dela in ostalo, povišanje stroškov pa je posledično bremenilo občinski proračun. Največja razlika je pri plačah zaposlenih, ki znašajo 80 odstotkov ekonomske cene, preostalih 20 odstotkov so stroški materiala in živil, ki so se ravno tako dvignili.

Občinska strokovna služba je nove izračune, ki so jih posredovali vrtci, pregledala in opravila preračun, ki pa ne upošteva predvidenih višjih stroškov dela zaradi sprejetja novega aneksa h kolektivni pogodbi, saj se pričakuje kritje teh stroškov iz državnega proračuna. V kolikor država tega stroška ne bo krila, bodo občine primorane še dodatno podražiti vrtce.

V spodnji tabeli so veljavne in predlagane cene v piranskih vrtcih mesečno/otroka:

Za jutri ob 16.00 je sklicana tretja redna seja piranskega občinskega sveta, na kateri bodo poleg podražitve vrtcev svetniki obravnavali med drugim še predlog odloka o proračunu za letošnje leto, predlog letnega programa športa in predstavili Zeleno shemo slovenskega turizma – Piran kot zelena destinacija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  01 .03. 2023 ob  08: 48
@ManofSteel pa še to. Nimajo 3860 dolarjev plače, ampak 3634 singapurskih dolarjev kar je 2545 evrov. Pa poglej BDP naš ali od Singapurja k temu dodaj se miljonske obiske turistov celo leto plus letališče ki je vecje kot celo mesto Koper, pa kjer imajo nekaj 100 poletov na dan z letali, letališče je tako veliko da iz hale A v halo B potujes s tekocim trakom s hitrostjo 10km/h, kjer imas vec trgovin kot pri nas v treh mestih skupaj. In ti primerjas ti dve drzavi?
Nas lahko primerjas npr z Bosno ali neko zapusceno vas, ne pa s Singapurjem.
JKDWingChun |  01 .03. 2023 ob  06: 05
@ManofSteel ne poznas me in mi ne mores ocitat nic to je eno. Ce ze govoris o MSM, potem kaj delas ti tu? Ker regional je MSM!
In da ti odgovorim, ja bi bilo boljse brez politike!
Zdej pa da nadaljujem. Kot prvo je nesmiselno primerjat eno majhno Slovenijo in en Singapur. Ze tu si pokazal da ne znas najt primerne primerjave.
Jaz ti svetujem da se izogni politiki. Ocitno tudi tebi dobro centrifugira možgane.
Pa ne razburjaj se, bos dobu plešo kot tvoj JJ hahahaha
ManofSteel |  28 .02. 2023 ob  14: 08
-1
Zakaj @EU_Commission Sloveniji še ni odobrila nobenega zahtevka za izplačilo sredstev iz sklada za okrevanje in odpornost #RRF? So zaradi nesposobnosti @vladaRS ogrožena evropska sredstva?
ManofSteel |  28 .02. 2023 ob  14: 03
-1
@SkateBordKite, dobro so ti sprali možgane...najboljše, da nimamo politike in vsak naj dela tako kot misli, da je dobro zase, kajne ? Več kot očitno, da so ti MSM prodali odličen marksizem, tako da ne verjameš več niti samega vase. Janševa vlada e naredila veliko in verjame, da bi naredili veliko več za narod ! Glavno, da si želite Jugo in socializem, ki je v celem svetu vedno pripeljal narod na bankrot. Kot sem rekel, malo manj beri MSM, morda boš tudi ti spregledal. Levaki vam obljubljajo, da se bosta cedila med in mleko...v socializmu. Singapur je iztrebil levake in danes imajo 3860 dolarjev plače. Venezuela je iztrebila desnico in danes imajo povprečno plačo 15 dolarjev. Povej mi v kateri državi je obstal socializem ? In ni boljše ustvarjat boljše pogoje za delo in posledično zaposlit vse, tako da na koncu ostane več za delavca in manj za levuharje. Kako lahko funkcionira neka država, če pa levnuhi podpirajo lenobo jQuery112309974405782011386_1677588859043? Si se vprašal zakaj ima narod tako nizko plačo ??? Poglej koliko pobere država z davki za futrat levnuhe, ki raje sedijo doma za isiti denar kot tisti, ki ustvarjamo ?!??!?!?!?!? Resno ste večina zblojeni...in zaradi takih bomo najebali vsi. Vsi ne, kaviar socialisti se bodo mastili še naprej na plečih delovnega naroda ¨!
JKDWingChun |  28 .02. 2023 ob  12: 51
Manofsteel vsi so isti! Ampak vidim da prav vsi vlecete na svojo stran politike. Ti podpiras JJ drugi zdaj Goloba. Na koncu ste vsi isti ker volite!
Kdaj boste spoznali da politika unicuje ves sistem? Da cisto vsaka politika samo jemlje in ni pomembno kdo je na poziciji, itak vedno ostane samo pri obljubah, pri realizaciji pa nula
ManofSteel |  28 .02. 2023 ob  11: 40
@SkateBordKite 25 let levičarjev in "novih" obrazov ne moreš dajat vse v isti koš. Pod Janševo vlado smo in bi imeli veliko boljše pogoje za živet. Janševa vlada je v prejšnjem mandatu predlagala oz. pripravila osnutek kjer bi 2 in naslednji otrok imel vrtec praktično zastonj ! Upokojencem bi se letos morala zvišat pokojnina 13 in 14 bi dobili na koncu leta. Ampak, glup narod je izbral raje lopove kot so Holob ipd. drhal! Odpovedali so vse dobre ukrepe, ki jih je prejšnja vlada uskladila, da ne omenjamo prekinitev gradnje avtocestne osi na Koroškem !
JKDWingChun |  28 .02. 2023 ob  10: 52
-1
Sej ni samo Golobja. So vsi drhal tam od leta 1991 ko smo se kao osamosvojili( ceprav smo nenormalno odviani od drugih)
ManofSteel |  28 .02. 2023 ob  09: 05
Minusi so dokaz kdo vse je volil Slobodo...in kar še vedno vztrajajo v tem, da niso bili v zmoti, ko so volili Slobodo. Plešite, plešite, kajti jutri tudi ZA vas se gremo borit v Ljubljano. Zrušili bomo to Golobjo drhal za vekomaj ! DOL S KOMUNIZMOM !!
JKDWingChun |  28 .02. 2023 ob  08: 41
Uuuu jezne in užaljene ritke dajejo minuse. Hitro tečt k mamici da vam jo obriše. Ma kaj ste vsi podrepniki GGM? kako bedno in žalostno
JKDWingChun |  28 .02. 2023 ob  05: 28
-4
Kaj bi šele bilo če bi bil župan GGM! On bi vam prodal vaso lastno mater!
Drugace pa, se ne krivi samo župana za podražitve. Lepo spakirajte in se odpravite v Lj.! Tam so glavni akterji vsega! Župani so samo izvajalci le tega!
Drugace pa: kaksna kavica manj( v lokalu), kaksen kinder jajc manj, pa kakšne štikle manj pa bo za doplacilo vrtca! Moski pa: malo manj birre zunaj, manj zajebanih felten na avto dat, namesto da tocite 100ko na bencinskih v avte ki nimajo niti 2.0 mašine, tocite raje 95, ker če clovek nima vsaj 2.0 mašino se 100ka sploh ne pozna.
ManofSteel |  27 .02. 2023 ob  20: 35
-6
Zdaj imate Slobodo v valdi...bwahahahahaha
frikofrkic |  27 .02. 2023 ob  19: 04
-10
In zdaj, ko se draži vse po spisku, je brižen župan Korenika kriv? Višje plače, dražja elektrika, dražja hrana ... smo v obdobju visoke inflacije, vi pa protestirate. Nehajte s cigareti in netflixi, pa bo ostalo tistih 30 eur za razliko v ceni vrtca.
1