PROSTA DELOVNA MESTA: Narašča povpraševanje po visoko izobraženih, vedno več tudi zaposlitev za nedoločen čas

Slovenija

Število prostih delovnih mest, ki jih delodajalci sporočajo Zavodu RS za zaposlovanje, se je letos sicer nekoliko zmanjšalo, a ostaja na visoki ravni. Ob tem se povečuje povpraševanje po visoko izobraženih, vse več je tudi zaposlitev za nedoločen čas.

V prvih desetih mesecih letos se je zaposlilo 49.133 brezposelnih. Čeprav je to 8,9 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, pa je številka po besedah generalne direktorice republiškega zavoda za zaposlovanje Marice Batič visoka. "Priložnosti je veliko in tudi zaposlitev iz vrst brezposelnih je veliko," je razmere na trgu dela danes na novinarski konferenci v Ljubljani povzela Batičeva. Najpogosteje so se brezposelni letos zaposlovali v gradbeništvu, gostinstvu, turizmu, trgovini, proizvodnji, ... A kot je poudarila, se možnost zaposlitve najde na vseh področjih.

V Sloveniji je trenutno več kot 893.000 delovno aktivnih prebivalcev, zaposlenost je torej ena najvišjih v zgodovini. Po drugi strani pa imamo eno najnižjih števil iskalcev zaposlitve - konec oktobra je bilo na zavodu prijavljenih 72.416 brezposelnih, kar je pet odstotkov manj kot pred letom dni.

Delodajalci so v prvih desetih mesecih zavodu prijavili 128.478 prostih delovnih mest. Številka je sicer nekaj nižja kot lani v enakem obdobju, kar se zdi Batičevi razumljivo, saj se gospodarska rast umirja. "Vseeno ocenjujemo, da so primanjkljaji, ki jih v zadnjem času zaznavamo na trgu dela, lahko priložnost za številne iskalce zaposlitve," je dejala.

Ob tem postopno in stalno narašča povpraševanje oz. ponudba prostih delovnih mest za nedoločen čas. Tako so delodajalci letos ponujali zaposlitev za nedoločen čas v 29,9 odstotka prijavljenih prostih delovnih mestih, lani do konca oktobra pa v 27,1 odstotka. Največji delež zaposlitev za nedoločen čas je sicer na področju računalništva, programiranja in informacijske tehnologije (58,9 odstotka), pa tudi prava in ekonomije, upravljanja, svetovanja in vodenja ter računovodstva in revizije.

Povpraševanje po bolj izobraženih se povečuje. Med prostimi delovnimi mesti, ki so jih delodajalci sporočili zavodu, je bilo v prvih desetih mesecih 8,3 odstotka več prostih delovnih mest za poklice, za opravljanje katerih je praviloma potrebna visokošolska izobrazba. Najpogosteje so tako iskali vzgojitelje in pomočnike vzgojiteljev predšolskih otrok, strokovnjake za zdravstveno nego, strokovnjake za oblikovanje, izvajanje in nadzor politik, programov in ukrepov, predmetne učitelje v osnovni šoli ter učitelje razrednega pouka, je naštela Batičeva.

Po drugi strani se je letos zmanjšalo število prostih delovnih mest za poklice, za katere se praviloma zahteva srednješolska izobrazba (za 6,1 odstotka) kot tudi osnovnošolska izobrazba (za 6,7 odstotka). Čeprav se zmanjšuje, pa je povpraševanje še vedno veliko po voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarjih, delavcih v gostinstvu in turizmu, pa tudi po varnostnikih, delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih in čistilcih. Precej več povpraševanja kot pred letom dni je tudi po poštarjih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija