PROMETNI DAN ZA ŠOLARJE NA CPK: Otrokom predstavili nastanek in vzdrževanje cest (FOTO)

Slovenija

V sklopu Prometnega dne, ki so ga v soboto, 11. maja, organizirali na OŠ Hrpelje, so učencem z različnih zornih kotov predstavili prometno varnost. K sodelovanju so z velikim veseljem pristopili tudi v CPK in vrata na stežaj odprli več kot 250 učencem ter učiteljem.

Že od zgodnjega dopoldneva je bilo na dvorišču v Hrpeljah živahno, okrog vozil in strojev pa gneča. V CPK so najmlajšim obiskovalcem predstavili različno mehanizacijo in vozila ter prikazali celoten postopek od nastanka do vzdrževanja ceste. Za otroke je bila zelo zanimiva tudi predstavitev, kako na cestišču nastajajo črte in ostale označbe, kakšni materiali se pri tem uporabijo, kakšna orodja so potrebna, kako vse v celoti poteka.

"Predstavili smo jim pomen našega dela, naših poklicev, predvsem strojnikov, voznikov, asfalterjev in cestarjev. Otroci so bili zelo navdušeni, saj so vsa vozila in stroje lahko spoznali od blizu, splezati so smeli v kabine. Prava atrakcija je bil zagotovo finišer za polaganje asfalta. Z navdušenjem so spraševali in mi z veseljem odgovarjali. Zato zagotovo nismo zadnjič odprli naših vrat, saj so otroci preko zabavne predstavitve spoznali pomen in veliko odgovornost dela, ki ga opravljamo," je sobotno dogajanje pojasnila Tanja Mejak iz CPK. 

CPK d. d. si je sicer v svoji več kot 50-letni tradiciji utrdil prisotnost v primorsko-notranjski regiji, kjer skrbijo za vozne razmere na 1.908 kilometrih cest, od tega je 110 kilometrov glavnih cest, 623 kilometrov regionalnih cest in 1.175 kilometrov lokalnih cest ter javnih poti. Na teh cestah izvajajo tudi zimsko službo in zagotavljajo prevoznost v najtežjih zimskih razmerah. Kot poudarjajo na CPK, je prav, da se vsi skupaj zavedamo, da bomo s pravo prometno vzgojo, s katero je dobro začeti že pri najmlajših, vsi skupaj poskrbeli za večjo varnost in prometno kulturo vseh udeležencev v prometu.

Deli novico: