PROJEKCIJA FILMA IN RAZMIŠLJANJA: Zapor kot "Dolina solz" ali "osameli otok"

Koper

Z obravnavo in destigmatizacijo obsojencev se ukvarjajo tudi socialni pedagogi, ki želijo pogled na to temo približati širši javnosti s pogovorom in predvajanjem celovečernega dokumentarnega filma Dolina solz.

Zavodi za prestajanje kazenskih sankcij oz. zapori so eno od področij na katerem se poleg ostalih strokovnih delavcev pogosto zaposlujejo tudi socialni pedagogi. Slednji s svojo humanistično držo še posebej izstopajo pri prizadevanjih za destigmatizacijo obsojencev kot pogojem za uspešnejšo resocializacijo in nato reintegracijo v družbo.

Ena od priložnosti za senzibilizacijo in s tem prispevek k destigmatizaciji je prav gotovo tudi spoznavanje problematike s pomočjo različnih medijev v obliki (socialne) edukacije. Ravno zato so se socialni pedagogi s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) odločili tematiko predstaviti širši javnosti s predvajanjem celovečernega dokumentarnega filma Dolina solz, ki poleg specifične "zaporske" vsebine, odpira tudi številna družbeno aktualna vprašanja, ki so se pojavila v času epidemije – omejevanje svobode, sobivanje, ipd.

Dolina solz je sinonim za zapor Dob, največji moški zapor v Republiki Sloveniji. V filmu Boštjana Korbarja v prepletanju s koncertom glasbene skupine Autodafe spoznamo zgodbe treh obsojencev. Pesmi na temo morja dopolnjujejo idejo filma, ki na zapor gleda kot na otok odmaknjen od družbe in civilizacije.

Virtualni dogodek, ki ga je omogočil Študentski svet UP PEF, bo potekal v sredo, 10. marca 2021, ob 18. uri. Po ogledu filma bo sledil pogovor z ustvarjalci – režiserjem Boštjanom Korbarjem, scenaristom Matjažem Pikalom, priznanim penologom dr. Draganom Petrovcem ter direktorico Uprave za probacijo in visokošolsko učiteljico na UP PEF dr. Danijelo Mrhar Prelič.

Več o dogodku si lahko preberete na tej povezavi, prijave pa zbirajo tukaj. Vabljeni!