PROF. DR. DRAGAN MARUŠIČ O POSTOPNEM ZMANJŠANJU RAZMERJA MED HOSPITALIZIRANIMI IN AKTIVNIMI PRIMERI: "Nekaj se torej v Sloveniji že dela prav" (VIDEO)

Koper

Prof. dr. Dragan Marušič je v devetem video komentarju o epidemiji covida-19 spregovoril o napovedovanjih, ki so nehvaležno delo na domala vseh področjih.

Prof. dr. Dragan Marušič

S pomočjo matematičnega modeliranja pa mu je prejšnji teden vendarle uspelo predvideti, kolišen naj bi bil v iztekajočem se tednu pritisk na zdravstveni sistem. Dobra novica je, da se po sprejetju zadnjih ukrepov odstotek hospitaliziranih vseh aktivno okuženih po enem tednu zmanjšuje, kar je dr. Marušič komentiral z vzpodbudnim: "Nekaj se torej v Sloveniji že dela prav."

V nadaljevanju je obrazložil, kako lahko na podlagi mejnikov v pomladnem valu predvidevamo, da bomo naslednji mejnik, tj. izenačitev deleža aktivnih primerov in okrevanih, dosegli naslednji teden, število nanovo okuženih na dan pod 100 pa najbrž sredi decembra.

V svoji zaključni misli pa je apeliral tudi na vse, "ki delamo v znanosti in se iz svoje cone udobja premaknemo v realni svet in začnemo delati znanost za naše širše okolje. Najboljše jo bodo namreč odnesle tiste skupnosti, ki bodo znale skupaj zlepiti vso raznolikost svojih posameznikov. Ki bodo zmogle asimetrijo pretvoriti v simetrijo. Tako uči teorija omrežij. In prav omrežja so danes v času vseobsegajoče povezanosti na svetovnem omrežju eden najverodostojneših modelov delovanja človeških skupnosti."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija