PRIŽIG VIRTUALNIH SVEČ VSE BOLJ PRILJUBLJEN: Se lahko na ta način od bližnjih poslovimo tudi na Obali?

Koper

Na spletni strani Pogrebne službe Barbara, ki pod okriljem JKP Log upravlja s pokopališčem za občini Prevalje in Ravne na Koroškem, je bila pred dobrim tednom dni prižgana milijonta virtualna sveča. Po navedbah JKP Log je to glede na dostopne podatke največ v Sloveniji. Takšen način slovesa in izrečenega sožalja se je sicer v epidemiji še okrepil. V luči te novice smo preverili, ali lahko ta trend v prihodnje pričakujemo tudi na območju slovenske Istre. Več informacij o tem smo poiskali pri treh obalnih komunalnih podjetjih.

Pri Javnem komunalnem podjetju (JKP) Log, ki prek svoje pogrebne službe upravlja s, v slovenskem merilu srednje velikim, pokopališčem Barbara na Prevaljah, so spletno stran za prižig virtualnih sveč vzpostavili pred tremi leti in štirimi meseci. Obisk spletne strani se vse od takrat povečuje in je trenutno izjemen, je za STA dejala direktorica JKP Log Marjetica Tasič Bukovec. Naštejejo tudi do okoli 7000 obiskov spletne strani na dan.

Z možnostjo prižiga virtualne sveče so želeli ljudem približati zadnje slovo od pokojnikov in izrekanje sožalja, prižiganje virtualnih sveč pa se je v zadnjem letu dni, ko je zaradi ukrepov ob epidemiji covida-19 navzočnost na pogrebih omejena, še okrepilo, ugotavljajo v JKP Log.

Milijonta virtualna sveča je bila na spletni strani Pogrebne službe Barbara prižgana 4. aprila ob 10.15, od takrat je bilo na tej spletni strani dodatno prižganih še več kot 18.000 virtualnih sveč. Kljub temu da prižig virtualne sveče postaja priljubljen način slovesa od pokojnikov in izrečenega sožalja bližnjim ter je to hkrati tudi bolj prijazno do okolja kot klasična sveča na grobu, pa v JKP Log ocenjujejo, da je na pokopališču Barbara še vedno tudi veliko klasičnih plastičnih sveč, še posebej v času dneva spomina na mrtve 1. novembra.

Lahko virtualno svečko prižgemo tudi na Obali?

Na Marjetici Koper so nam potrdili, da možnosti virtualnega prižiga svečk ne ponujajo. "Navkljub oceni, da bo najverjetneje ta storitev pridobivala na veljavi, pa do sedaj nismo zasledili interesa občanov in občank za tovrstno storitev," so še pojasnili.

Dodajajo pa, da med okolju prijaznejšimi postopki izvajajo raztros pepela pokojnikov.

Na Komunali Izola so nam pojasnili, da so v izolski občini pokopališke in pogrebne dejavnosti opredeljene z občinskim odlokom, ki dovoljuje klasične in žarne pokope na pokopališču ter raztros pepela na morju oziroma na izolskem pokopališču, kjer je temu namenjen poseben del površine.

"Zaslediti je, da se tudi na področju pogrebnih dejavnosti pojavljajo novi trendi in pristopi k pokopom," potrjujejo, a dodajajo, da Komunala Izola zaenkrat še nima vpeljane te možnosti, "je pa to povezano z nadgradnjo digitalnih vsebin, ki se jim bo, zaradi vse bolj naraščujočega trenda digitalnega komuniciranja in sprememb življenjskih navad, v prihodnosti najverjetneje potrebno posvetiti".

Kot so nam razložili, med občani in ostalimi uporabniki storitev še niso zaznali predlogov ali želja po tovrstnih storitvah. "Še vedno prevladuje želja po klasičnem načinu pokopa in med temi je za sedaj še vedno precej takih, ki si želijo pokop svojcev v krsti," so še dejali.

"Se pa trend pri uporabi okolju prijaznejših materialov za izdelavo krst in žar kaže pri naših dobaviteljih, posledično se tako spreminja tudi naša ponudba pogrebne opreme. Trenutno imamo poleg klasičnih kovinskih žar, v ponudbi tudi lesene žare slovenskega proizvajalca, ki so seveda biorazgradljive," pojasnjujejo.

Na Okolju Piran so nam povedali, da so jim zunanji izvajalci že pred leti ponujali to storitev proti plačilu, a ker ni bilo povpraševanja, se zanjo niso odločili. "Tudi v času epidemije stranke niso izrazile zanimanja zanjo. Kljub temu načrtujemo z nadgradnjo informacijskega sistema vključiti tudi to možnost v našo ponudbo," so zapisali.

"Pri nas je navada, da se žalujoči od pokojnika poslovijo s cvetjem ali svečami, ki jih naročijo pri cvetličarju, ter z brzojavko oziroma sožalnico po hitri pošti," so še dodali. Omogočajo pa tudi raztros pepela izven pokopališča, doma ali na parceli, s soglasjem luške kapitanije pa tudi na morju.

Prižig virtualnih sveč je možen na več spletnih straneh

Na spletni strani ljubljanskega Javnega podjetja Žale lahko obiskovalci do virtualnega prižiga sveč dostopajo prek iskalnika posameznih grobov na spletni strani podjetja. Posebne statistike o prižigu virtualnih sveč pa ne vodijo. Prižig virtualnih sveč na spletni strani od 17. aprila lani omogoča tudi Pogrebno podjetje Maribor. V letu dni je bilo prižganih 2732 virtualnih sveč za 798 pokojnikov, so v podjetju pojasnili za STA.

Na spletni strani svecamanj.si, ki je bila pred leti vzpostavljena s podporo ministrstva za okolje in prostor, je bilo doslej prižganih dobrih 43.500 virtualnih sveč. Na spletni strani osmrtnice.si, kjer so objavljene osmrtnice iz celotne Slovenije, navajajo, da je dnevno objavljenih več kot 3500 virtualnih sveč, lani pa je bilo skupno na tej spletni strani prižganih dobrih 285.000 virtualnih sveč in položenih več kot 136.000 virtualnih cvetov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  26 .04. 2021 ob  16: 33
V prihodnosti bo taka sveca ki bo imela aplikacijo,blututh in bos preko mobitela lahko kliknu da utripa za en dan,dokler se baterija ne napoune in ti bo kazalo kolko ima se zmogljivosti in kolko je treba se pocakat da se napoune.Bla bo tudi hitra posta ki bos lahko narocu roze povedal st.groba in bo dostavljalec dostavu posiljko in preko kataloga bos imel pestro izbiro cvetlic,ikeban....