'PRIVILI' ZAPOSLENE V ŠOLAH IN VRTCIH: Če se ne bodo držali pogoja PCT, bodo lahko tudi odpuščeni

Slovenija

Šole in vrtci so danes prejele okrožnico, kako morajo ravnatelji ukrepati v primeru, da se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT. Iz okrožnice, ki jo je pridobila STA, je razvidno, da neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in bo delodajalec v skrajnem primeru lahko kršitelje odpustil.

Pogoj prebolel, testiran, cepljen (PCT) je za zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja obvezen, kar pomeni, da je za tiste, ki niso cepljeni ali prebolevniki, tedensko testiranje delovno pravna obveza. Odklonitev testiranja ni mogoče razumeti kot obveznost delodajalca, da takemu delavcu zagotovi možnost dela od doma ali čakanje na delo. Neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja. Delodajalec torej lahko uvede disciplinski postopek, lahko izda pisno opozorilo pred odpovedjo ali pa lahko začne postopek odpovedi, kar pomeni, da lahko v skrajnem primeru delodajalec zaposlenega tudi odpusti.

Enako za kršenje delovnega razmerja velja tudi odklonitev nošenja zaščitne maske zaposlenih. Vendar pa učencem, ki so šoloobvezni, ravnatelj ne sme prepovedati sodelovanja pri pouku, če ne nosijo mask.

Ministrstvo za izobraževanje je v okrožnici, ki so jo pozno popoldne dobile izobraževalne ustanove, prav tako zapisalo, da se v primeru, da učenci ne želijo nositi zaščitne maske, njihove starše takoj seznani s to obveznostjo. V navodilih je zapisano, da bo šola takšne primere predala šolski inšpekciji.

Ravnatelji so pred prejemom okrožnice večkrat opozorili na to, da nimajo pravne podlage in odgovorov na vprašanja, kako ukrepati, če se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT.

O okrožnici je sicer v dnevni informativni oddaji poročala TV Slovenija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bella |  25 .08. 2021 ob  07: 20
Bravo, ravnatelji!!! Vidim, da ste se navelicali biti suznji pokvarjenih "zdravnikov" in ostalih psihicev. Bolje pozno kot nikoli. Upam, da glas razuma zmaga tudi v drugih delih druzbe. In da koncno nehajo z laziranimi evidencami in vodijo le hospital in umrle kot to ze dela Singapur in sedaj Nemcija. In da zacnemo delat, sicer bomo sli v tri krasne (ce ze nismo)
Pjero Panin |  25 .08. 2021 ob  02: 25
-3
Ce pogledas slovenca ne zaupa nobenmu..politiki,vladi,cepivu,svoji zeni in ekipi ce igra fuzbal.
En gol smo zabili in nikoli vec ponovili,slovenija gre naprej sanja svinja kukuruz
Ištrijan |  25 .08. 2021 ob  00: 37
Aha, na podlagi okroznice, brez podlage v delovnopravni zakonodaji za tovrstne ukrepe bi oni sankcionirali, odpuscali tovarise in tovarisice?!

Prav me zanima kateri bo prvi "heroj" od ravnatelja, ki si bo upal na tako "trdni" podlagi ukrepat. In se bolj me zanima kako bo potem delovno sodisce taksen zmazek od solske odlocbe raztrgalo na prafaktorje!!

Do sedaj vse kar je ta vladna garnitura sprejela so sodisca (povsem logicno in pravilno, ker drugega ni bilo za pricakovati) odpravila.

Cakamo!!