PRITOŽBE ŠE NI, KER ROK SPLOH ŠE NI ZAČEL TEČI: Kje se je izgubil sklep seje koprskega občinskega sveta?

Koper

Na upravnem sodišču včeraj do 11. ure niso prejeli pritožbe Borisa Popoviča na odločitev koprskega občinskega sveta, ki je potrdil županski mandat Alešu Bržanu. V soboto je minilo osem dni, odkar je občinski svet zavrnil Popovičevo pritožbo, Popovičev odvetnik Franci Matoz pa je včeraj za Slovenske novice povedal, da rok za vložitev pritožbe sploh še ni začel teči.

Popovič, ki je koprsko občino vodil zadnjih 16 let, je v drugem krogu županskih volitev 2. decembra tesno izgubil proti Bržanu. Zaradi razlike vsega nekaj glasov in domnevnih nepravilnosti je dolgoletni koprski župan podal ugovor na občinsko volilno komisijo, ki pa je zavrnila Popovičev ugovor, tako da je tudi po uradnih izidih volitev župan ostal Bržan. Popovič je nato vložil še pritožbo na občinski svet, ki pa je na ustanovni seji 21. decembra potrdil županski mandat Bržanu.

Če občinski svet ne ugodi pritožbi, se pritožnik, v tem primeru Popovič, lahko v skladu z zakonom o lokalnih volitvah v osmih dneh od dneva prejema obvestila vloži pritožbo na sodišče, pristojno za upravne spore. Slednje nato o pritožbi odloči v 30 dneh od dneva vložitve pritožbe.

Na upravnem sodišču so za STA pojasnili, da do včeraj do 11. ure Popovičeve pritožbe niso prejeli.

Zapisnika in sklepa seje še nista prejela

Slovenske novice so zvečer na svoji spletni strani objavile pojasnilo Matoza, da ne Popovič ne on kot njegov pooblaščenec nista prejela ne zapisnika, ne sklepa seje sveta. Glede na določbe 101. člena zakona o lokalnih volitvah pa rok za vložitev pritožbe začne teči šele od "dneva prejema obvestila" o zavrnitvi pritožbe.

Glede na ustaljeno sodno prakso gre po Matozovih besedah za obvestilo smatrati le pisno obrazloženo odločitev občinskega sveta. "Ker takšnega obvestila še nismo prejeli, rok še ni pričel teči," je še pojasnil Matoz za omenjeni časnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Impi |  03 .01. 2019 ob  13: 53
POPOVANJE se nadaljuje... :) Kdaj bo ta človek odrasel... Aja ...nikoli ne bo. Naj se sprijazni ,da bi na ponovljenih volitvah dobil 45% ali še manj..
Erazem |  03 .01. 2019 ob  11: 16
Dragi Saša, seznanjeni so lahko ustno (pismeni so lahko le ljudje) ali ustno.
vseved |  02 .01. 2019 ob  11: 43
Butale res obstajajo.
Saša |  02 .01. 2019 ob  09: 15
-7
Na seji MOK so bili seznanjeni ustmeno. Vprašanje kaj pa piše pismeno. Ta dokument mora biti spisan in podpisan s strani odgovornih ljudi in uradno poslan strankam vpletenih. Če tega ni smatram, da je pritožba utemeljena in postane pravnomočna. Ma kaj a ni tako al se motim.
Erazem |  01 .01. 2019 ob  11: 29
44
Člen, na katerega se sklicuje odvetnik, pravi: 101. člen

Če občinski svet pritožbi ne ugodi, pritožnik lahko v osmih dneh od dneva prejema obvestila, vloži pritožbo na sodišče, pristojno za upravne spore.

Sodišče odloči o pritožbi v 30 dneh od dneva vložitve pritožbe.

Obveščena sta bila že na seji sveta MOK. Sicer pa, lahko malo nehate pisati o teh monadah.