PRITOŽBA NASILNE VZGOJITELJICE IZ HRVATINOV NI USPELA: "Koprski sodišči kršili zakon v njeno korist"

Kronika

Dve leti po obsodbi na okrožnem sodišču je sodba zoper nekdanjo vzgojiteljico italijanskega vrtca v Hrvatinih Franko Kovačič dokončna, danes poročajo Primorske novice. Pet vrhovnih sodnikov je namreč soglasno zavrnilo pritožbo Kovačičeve in ji naložilo plačilo 400 evrov takse.

Fotografija je simbolična. 

Vrhovni sodniki so ob tem ugotovili, da sta koprsko okrožno in višje sodišče nekdanji vzgojiteljici kršila zakon v njeno korist in jo obsodila za milejše kaznivo dejanje, še navaja časnik.

Na okrožnem sodišču so namreč po ugotovitvah vrhovnega sodišča neprimerna ravnanja Kovačičeve nad otroki opredelili kot eno kaznivo dejanje nasilništva in ne kot pet kaznivih dejanj surovega ravnanja z otroki, kot ji je očitalo tožilstvo. Okrožno sodišče je Kovačičevi prisodilo eno leto pogojne kazni in tri leta prepovedi opravljanja poklica, pritožbo obtoženke pa so višji sodniki zavrnili in potrdili sodbo okrožnega sodišča.

"S takšno pravno kvalifikacijo sta sodišči kršili kazenski zakon v obsojenkino korist. V skladu z zakonom o kazenskem postopku pa sme zagovornica vložiti zahtevo za varstvo zakonitosti le v obsojenkino korist. Opredelitev njenih ravnanj kot petih kaznivih dejanj surovega ravnanja pa bi bila v obsojenkino škodo, zato vrhovno sodišče v pravnomočno sodbo ni posegalo," je časnik navedel razloge za odločitev sodišča. Vrhovno sodišče je sicer med drugim zapisalo, da ni mogoče spregledati, da je šlo za malčke, stare od tri do šest let, ki so bili v odnosu do vzgojiteljice v izrazito podrejenem položaju.

Koprsko okrožno sodišče je Kovačičevo oktobra 2019 spoznalo za krivo kaznivega dejanja nasilništva in ji zanj izreklo pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let ter varnostni ukrep prepovedi opravljanja poklica vzgojiteljice. Obtoženko je sodišče obenem oprostilo obtožb o surovem ravnanju z otroki.

Tožilstvo je sicer Kovačičevi očitalo storitev skupno 17 kaznivih dejanj surovega ravnanja nad prav toliko otroki ter sodišču predlagalo enotno kazen dveh let zapora, ki naj jo prestane z družbeno koristnim delom.

Kot je tedaj v obrazložitvi sodbe pojasnila sodnica Darja Srabotič, je sodišče vezano na obtožnico, ki je Kovačičevi očitalo storitev kaznivih dejanj med letoma 2012 in 2015, tako da ni moglo upoštevati primerov, ki naj bi se zgodili v letu 2011. Za preostale primere je sodišče Kovačičevo oprostilo 12 primerov domnevno surovega ravnanja. Nasprotno je sodišče ugotovilo, da so bili v treh primerih izpolnjeni znaki kaznivega dejanja nasilništva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Spaho |  21 .10. 2021 ob  12: 13
mogoče bi bil počasi cajt se vprašat ali je gospa sodnica sposobna opravljati svojo službo...spomnite se v katerem primeru je še ona sodila (beri smrt mladeniča pri bencinski v Šmarjah)....bogi taljan brez noge ne kriv ne dolžen...in boga vzgojiteljica...sej ona jih ni hotela mlatit....ampak so se nastavljali....kako leto pogojno....15 let razbijat kamne na kamnolom
en iz raje |  20 .10. 2021 ob  15: 34
Marko ne razume vsebine napisanega !

Koprsko okrožno sodišče je Kovačičevo oktobra 2019 spoznalo za krivo kaznivega dejanja nasilništva in ji zanj izreklo pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let TER VARNOSTNI UKREP PREPOVEDI OPRAVLJANJA POKLICA VZGOJITELJICE.


Marko |  20 .10. 2021 ob  11: 23
Po treh letih se bo ponovno prijavila na razpis za delovno mesto. Glede na veljaven zakon, delovno dobo in kompetence bo delo tudi zelo verjetno dobila in s tem izrinila ostale kandidate. Kaj pa potem? Kateri od staršev bo peljal otroka k njej v vrtec? Ali so na sodišču sploh razmišljali o tem?