PRITISKI NA NOVINARJE IN GROŽNJE SE STOPNJUJEJO: Sramotni grafit pred uredništvi televizij in novičarskih portalov (FOTO)

Svet

Nedaleč od poslopja v Zagrebu, v katerem so uredništva regionalne televizije N1 ter novičarskih portalov net.hr in telegram.hr, se je v nedeljo pojavil grafit z napisom Smrt novinarjem. Zaenkrat neznani avtor je grafit z oranžno barvo narisal na napravi za pobiranje parkirnine. Policija ga še išče.

Grafit se je pojavil le teden dni po novinarskih protestih v Zagrebu, ko je več sto udeležencev opozorilo na različne pritiske in grožnje novinarjem, spominja uredništvo N1, ki je o sramotnem grafitu obvestilo policijo.

Opozorili so tudi, da je pred nekaj dnevi policija na podlagi zasebne tožbe politika HDZ "ugotavljala" identiteto znane novinarke Đurđice Klancir na njenem delovnem mestu v uredništvu net.hr in tako izvajala pritisk nanjo.

Medtem so sporni grafit izbrisali, policija pa je potrdila, da iščejo storilca. Hrvaški pravni strokovnjaki ocenjujejo, da gre za prekršek proti javnemu redu in miru. Dodajajo, da bi policija lahko storilca ovadila tudi zaradi sovražnega govora.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija