PRISTALI BODO ZA REŠETKAMI: Moške, ki bodo pošiljali slike svojega penisa, čaka do šest mesecev zapora

Svet

Moški, ki pošiljajo nezaželene slike svojega penisa, bi lahko bili po novem zakonu na Finskem zaprti do šest mesecev. Ministri želijo spremeniti državno zakonodajo o spolnem nadlegovanju in vključiti pošiljanje eksplicitnih slik, skupaj z ustnim in besednim nadlegovanjem.

V skladu z zdajšnjo finsko zakonodajo se kaznivo dejanje šteje za spolno nadlegovanje le, če vključuje fizično dotikanje

Sami Kiriakos s finskega ministrstva za pravosodje je dejal, da bi bil novi zakon lahko vložen prihodnje leto.

Raziskave so pokazale, da je spletno spolno nadlegovanje zelo razširjeno, vključno s pošiljanjem spolnih slik brez privolitve. Študija letošnje dobrodelne organizacije za pravice otrok je pokazala, da je 51 odstotkov od 14.000 anketiranih deklet po vsem svetu doživelo spolno nadlegovanje preko interneta. Približno 35 odstotkov anketiranih, starih od 15 do 25 let, je prejelo eksplicitne spolne slike.

"Študije, ki temeljijo na vprašalnikih, kažejo, da je spolno nadlegovanje preko spleta zelo pogosto in da so žrtve tovrstnega vedenja najpogosteje ženske, zato je zelo pomembno razmisliti, kako bi bilo treba to obravnavati v zakonu," je dejal Kiriakos.

Nekatere države so sprejele ukrepe za prepoved zgoraj omenjene vrste spolnega nadlegovanja, vključno s Škotsko, ki je takšno vedenje prepovedala leta 2010. Ameriška zvezna država Teksas je lani uvedla globo v višini 500 ameriških dolarjev za pošiljanje nezaželenih spolnih slik.

Predlog zakona, ki bi kriminaliziral internetno spolno nadlegovanje, je del obsežnega preoblikovanja finske zakonodaje o spolnih deliktih. Obenem bi se spremenila tudi pravna opredelitev posilstva. Trenutna zakonodaja posilstvo opredeljuje kot dejanje, kjer je prisotno nasilje ali grožnja z nasiljem, medtem ko bi novi zakon posilstvo opredeljeval kot spolni odnos brez privolitve.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija