PRIŠLO JE DO ONESNAŽENJA NA MORJU V IZOLI: To je razlog

Izola

V Izoli bo danes potekala vaja Onesnaženje 2019, na kateri bodo preizkusili usposobljenost in pripravljenost obalnih sil za preprečevanje in odstranjevanje oljnega madeža iz morja in obale. Vaja bo potekala od 8. do 12. ure na območju zaliva Viližan med ladjedelnico Izola in avtokampom Jadranka.

Fotografiji prikazujeta vajo iz leta 2016.

Po navedbah Uprave RS za pomorstvo bodo predstavili opremo in tehnike čiščenja oljnega madeža po slovenskem morju. Namen vaje je preveriti organiziranost, usposobljenost in opremljenost vseh dejavnikov zaščite, reševanja in pomoči na obali, ki se po načrtih vključujejo v ukrepanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi na morju.

S tem bodo preverili učinkovitost sistema opazovanja in obveščanja, na podlagi pridobljenih izkušenj pa po potrebi dopolnili načrte zaščite in reševanja ob nesrečah na plovilih in nesrečah z nevarnimi snovmi na morju.

Scenarij vaje bo temeljil na domnevi, da se iz ladje v izolski ladjedelnici izlije v morje večja količina težkega goriva. Regijski center za obveščanje po načrtu o aktiviranju obvesti koprsko civilno zaščito in gasilsko brigado, ki takoj pristopi k ukrepom za preprečevanje možnega širjenja oljnega madeža v morju proti obali ter zaprosi za pomoč dodatnih sil zaščite in reševanja.

Vaja bo potekala tudi v primeru slabega vremena.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija