PRIŠEL JE ČAS, DA PRESEŽEMO ARHETIPE MOŠKIH: Terapevt Bric v Kopru o 'mačotih' in 'pomehkužencih'

Koper

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper bodo v ponedeljek, 14. septembra, na Vrtu knjige gostili terapevta za moške, odnose, polarnost in celostno rast, Boruta Brica. Obiskovalcem bo predstavil izjemno zanimivo in duhovno močno knjigo avtorja Davida Deide z naslovom Pot odličnega moškega (The way of the Superior man), ki bi jo po njegovih besedah, kljub temu, da je prventveno namenjena moškim, morale prebrati tudi vse ženske. Beseda bo med drugim tekla tudi o moških skupinah. Dogodek se bo pričel ob 19. uri.

Vedno dajemo poudarek na ženske, ženske skupine, emocije, čuječnost ... in vendar so tu tudi moški, ki prav tako kot ženske kdaj potrebujejo pomoč, oporo in ramo, na katero se lahko naslonijo. Zdi se, da je kljub temu, da danes živimo v svetu, ko naj bi vsi lahko govorili in pisali o lastnih občutjih in ko vsi govorimo o čuječnosti in čustvih brez zadržkov, v nas še vedno zakoreninjeno, da moški "ne jočejo". In prav Deida v knjigi Pot odličnega moškega, ki vam jo bo v ponedeljek predstavil Borut Bric, pravi, da je prišel čas, da presežemo arhetipe moških, prevladujoče v moderni družbi: bodisi mačo tepcev, kot jih imenuje, ki so brezčutni in nezlomljivi, torej moške s hrbtenico in brez srca, bodisi novodobnih pomehkuženih moških, ki jih je samo srce, a so brez hrbtenice.

David Deida je bil več let zapored izbran med 100 najbolj vplivnih avtorjev s področja duhovnega razvoja – v družbi Paula Coelha, Tonya Robbinsa, Eckharta Tolleja in mnogih drugih – po izboru londonske založbe Watkins, ki velja za najbolj verodostojno založbo duhovne literature v svetu.

Borut Bric

Tako o knjigi pravi Borut Bric: "Knjiga se mi je res usedla v srce. Dojel sem, da je pravi blagoslov za moške. In ženske! Ko sva se s partnerko pogovarjala o knjigi, sem jo povabil, naj knjigo prebere tudi sama, četudi je na prvo žogo namenjena bolj moškim. Pogoltnila jo je v eni sapi in jo ocenila kot fantastično ter jo priporočila svojim prijateljicam."

Prav skozi prebiranje te knjige in nenazadnje skozi obisk seminarja Davida Deide v Kaliforniji, se je Borut Bric prvič srečal s konceptom moških skupin. Tako je prvo tako skupino organiziral leta 2013 v Ljubljani. Kasneje nekaj njih tudi na spletu. Danes je projekt moških skupin pri nas izjemno uspešen, tu je tudi spletna stran moske-skupine.si in zelo različne delavnice namenjene moškim. Kot nam je zaupal Bric, sam model moške skupine temelji na opolnomočenju vsakega udeleženca.

Vabljeni torej na zanimiv pogovor, ki bo potekal v ponedeljek, 14. septembra, ob 19. uri, na Vrtu knjige za Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja v Kopru. V primeru slabega vremena se bo prireditev prestavila v avlo knjižnice.

Za obisk pogovora so zaradi koronskih ukrepov nujne prijave, in sicer na e-mail naslov tina.sarazin@kp.sik.si.