PRIPRAVITE SE, PRIHAJA VROČINSKI VAL! "Niso izključeni rekordi," napoveduje obalni vremenoslovec

Koper

Po tem, ko imamo v zadnjih dneh kar znosne poletne temperature in se živosrebrni stolpec zadržuje pod oz. do 30 °C, podobno pa bo še vse do petka, nas od sobote dalje čaka nov vročinski val, ki bo predvidoma dosegel vrhunec med torkom in petkom prihodnji teden, napoveduje obalni vremenoslovec Valter Grizančič.

Prihodnji teden se bo vroč zrak, ki bo sicer 'objel' tudi Italijo, Švico, Avstrijo, nekatere države zahodne Evrope in segel celo do Anglije, zaustavil tudi pri nas.

"Izračuni kažejo, da bomo že v soboto in nedeljo na Primorskem preskočili na 30 °C oz. segli do 32 °C. Drugod bo do 30 °C. V naslednjem tednu pa se bodo začeli konkretno potiti na celinskem delu Slovenije," pravi Grizančič.

Medtem ko bo v Istri in na Primorskem do prihodnje srede temperatura od 30 do 33 °C, bo v osrednji in jugovzhodni Sloveniji temperaturni stolpec šel močno navzgor. Ob ugodnem vetru bodo termometri v nekaterih krajih po Sloveniji, denimo v torek in sredo prihodnji teden, z lahkoto presegli 35 °C in se dotaknili tudi 38 oz. 39 °C. Na jugovzhodu morda celo 40 °C. Ob morju bo soparno in bo 'le' do okoli 34 °C.

"Se bo pa potem v nadaljevanju naslednjega tedna za stopinjo ali dve segrelo tudi v Istri. Tako da bodo okoli 23. julija temperature v Istri med 33 in 37 °C," dodaja obalni vremenoslovec, ki napoveduje, da bo v naslednjih 10 dneh možnost padavin v Istri zelo majhna, "še največja bo ta petek zvečer, morda kakšna kaplja. Drugod bo, kot kaže, namočilo ob prehodu fronte za petek."

BONUS VIDEO: V Piranu prikrajšani za klimatske naprave?

Vročinski val naj bi potem trajal do okoli 27. julija, prihodnji teden tako niso izključeni vročinski rekordi v kakšnem delu Slovenije, zlasti v osrednji in jugovzhodni Sloveniji. Vroče bo tudi v sosednjih državah. Ob morju omembe vrednih padavin pa za zdaj ni pričakovati vsaj do okoli 26. julija, zaključuje Grizančič.

Opozorilo: Na Krasu in v Slovenski Istri je razglašena velika požarna ogroženost v naravi.

Španija in Portugalska že na udaru vročinskega vala

Na Iberskem polotoku se sicer že soočajo z vročinskim valom, že drugim v manj kot mesecu dni. V večjem delu Španije in Portugalske naj bi se temperature dvignile nad 40 stopinj Celzija. Na Portugalskem pa se ob vročini še naprej spopadajo tudi s številnimi požari.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  12 .07. 2022 ob  21: 14
-1
Ajde je kdo napovedal da bo zlivalo?
Ajde!!
Istriano |  12 .07. 2022 ob  14: 06
Smo gotovi in še brez vode. Jeseni voda bo, ne bo pa denarja za elektriko, gorivo in kurjavo.