PRIPRAVITE SE, MORJE BO ZNOVA POPLAVLJALO MED 11. IN 14. URO: Arso za zahodni del države razglasil oranžni alarm (FOTO)

Piran

Morje je poplavljalo že drugo noč zapored. Medtem ko je v Izoli poplavilo le del pločnika na Velikem trgu, je v Piranu zalilo Punto, Prešernovo in Kidričevo nabrežje ter del Cankarjevega nabrežja. Zaradi močnega vetra je bilo koprsko pristanišče priprto med 5.43 in 7.50. Morje bo poplavljalo tudi danes med 11. in 14. uro, Arso pa je za zahodni del države izdal oranžno opozorilo.

V Piranu so ob 23.32 zaradi visokega plimovanja in močnega južnega vetra sprožili sireno z znakom Opozorilo na nevarnost. Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje, je morje poplavilo Punto, Prešernovo in Kidričevo nabrežje ter del Cankarjevega nabrežja.

"Ponoči je bilo stanje podobno kot v noči s petka na soboto, s tem, da se je včeraj ojačal jugo. Ampak na srečo ni prišlo do te mere, da bi bolj resno ogrozil premoženje, pa tudi sam dež, ki je bil napovedan, ni padal. Morje je tako poplavljalo do istih nivojev kot noč poprej," nam je situacijo v Piranu opisal vodja tamkajšnje civilne zaščite Robert Zirnstein.

Pred Tartinijev trg so postavili baraže in počrpali vodo iz meteornega jaška, ki so ga par dni nazaj zaprli, da voda ni vdirala na trge. Po Zirnsteinovih besedah je bil jašek precej poln vode. "Tudi danes okrog 7.30 smo morali ponovno s pomočjo gasilcev začeti s črpanjem vode iz meteornih jaškov, ki se je tam nabrala zaradi večje količine zapadlega dežja. Preučevanje še ni izključeno."

Bolj pripravljeni so bili tudi občani in gostinci. "Res je treba pohvaliti občane, ki so iz prvih vrst ob morju umaknili vsa vozila. Tudi gostinci so se bolj pripravili, umaknili posamezne mize, zavarovali svoje objekte s pregradami. Odzivnost je bila še večja kot predvčerajšnjim," je zadovoljen vodja Civilne zaščite Piran.

Morje bo poplavljalo tudi danes, Arso razglasil oranžno opozorilo

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bo zaradi okrepljenega juga med 11. in 14. uro poplavilo nižje ležeče dele obale. V tem času se lahko morje razlije v višini okoli 20 centimetrov. "Za jutri Arso ne napoveduje, da bi se poplavljanje ponavljalo, bomo pa imeli še kar nekaj pestrih dni v tem mesecu," je še dejal Zirnstein.

Za osrednjo Slovenijo je zaradi možnih izdatnejših padavin za danes izdano rumeno vremensko opozorilo, za zahodni del pa oranžno. Zaradi močnega deževja bodo danes narasli tudi vodotoki v zahodni Sloveniji. V spodnjem toku se reka Reka po hitrem naraščanju že razliva, drugod je vodnatost rek še srednja oziroma mala in ustaljena.

vir: Arso

Danes čez dan, zvečer in v noči na ponedeljek bodo reke v zahodni polovici zaradi kombinacije močnih padavin in taljenja snega hitro naraščale. Reke na tem območju se lahko razlijejo na običajnih območjih, posamezne reke pa tudi poplavijo. Ponoči se bo v zgornjem toku pričela razlivati tudi reka Drava. Jutri čez dan bodo še naraščale reke s kraškim zaledjem na Notranjskem in Dolenjskem ter Sava in Drava v spodnjem toku. Sava se bo v srednjem toku razlivala na običajnih izpostavljenih območjih. Zmerno bodo narasle tudi reke v večjem delu vzhodne Slovenije. Po prehodnem upadanju bodo v torek reke na zahodu države ponovno naraščale, opozarja Arso.

Kakšno bo vreme danes in jutri?

Danes bo oblačno in po nekateri nižinah megleno. Dež se bo na zahodu okrepil in se popoldne širil proti vzhodu. Ob morju bodo tudi posamezne nevihte. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1500 m in se bo proti večeru spuščala. Večji del dneva bo ob morju pihal okrepljen jugo, ponekod v notranjosti Slovenije bo zapihal veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 9, na Primorskem do okoli 15 stopinj Celzija.

Ponoči se bo dež umikal proti severovzhodu, v višinah se bo nekoliko ohladilo.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, nekaj sonca bo predvsem v vzhodnih krajih. Na zahodu bodo nastajale krajevne plohe, ob morju tudi posamezne nevihte. Dež bo občasno nosilo tudi nad osrednjo Slovenijo. Predvsem na Primorskem bo občasno pihal veter južnih smeri. Jutranje temperature bodo od -1 do 6, na Primorskem okoli 8, najvišje dnevne od 2 do 9, na Primorskem do 12 stopinj Celzija, napoveduje Arso.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija