PRIPOROČILA NIJZ PRED ODHODOM NA KITAJSKO: Potniki naj bodo cepljeni, vključno s poživitvenimi odmerki

Slovenija

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je danes objavil priporočila za potnike, ki potujejo na Kitajsko ali se od tam vračajo. Priporočljivo je, da so potniki cepljeni z vsemi priporočenimi odmerki cepiva proti covidu-19, da v zaprtih prostorih nosijo maske in skrbijo za ustrezno higieno rok.

Število primerov covida-19 na Kitajskem je namreč trenutno zelo visoko, potem ko je Peking minuli mesec odpravil politiko ničelne tolerance do bolezni. Danes je nato ukinil tudi obvezno karanteno za potnike iz tujine. Kljub temu da Slovenija nima direktnih letalskih povezav s Kitajsko, NIJZ potnikom svetuje, da pred potovanjem v to državo prejmejo vse priporočene odmerke cepiva proti covidu-19, vključno s poživitvenimi odmerki.

V zaprtih prostorih, tudi med potovanjem z letalom, naj nosijo zaščitno masko tipa IIR ali FFP/N95/KN95, v primeru bolezni pa naj poiščejo zdravniško pomoč in se, če imajo možnost, čim prej testirajo, piše v sporočilu NIJZ. NIJZ prav tako priporoča, da potniki skrbijo za ustrezno higieno rok ter kašlja in se čimbolj izogibajo javnim prostorom, v katerih se zadržuje veliko število ljudi, vključno z javnim prevozom. Vse navedeno še posebej velja za ljudi, ki spadajo v ranljive skupine, opozarjajo na inštitutu.

Pri načrtovanju poti naj potniki spremljajo epidemiološko situacijo na destinaciji in se pozanimajo o možnostih oskrbe v primeru bolezni. Preverijo naj tudi, ali njihovo zdravstveno zavarovanje zagotavlja polno kritje zdravstvene oskrbe v državi potovanja.

Za potnike, ki se iz Kitajske vračajo, NIJZ priporoča še, da preverijo vstopne pogoje na letališčih, vključno s tranzitnimi leti. V zadnjih dnevih namreč vse več držav sprejema omejevalne ukrepe za potnike iz te države. Prav tako je priporočljivo spremljati svoje zdravstveno stanje še vsaj sedem dni po vrnitvi in v primeru bolezni ostati doma, so zapisali.

Na ravni EU sicer ta teden ni bila sprejeta odločitev o obveznem testiranju za potnike iz Kitajske, temveč so članice unije sprejele zgolj vrsto priporočil. Več članic unije pa je vseeno sprejelo omejitvene ukrepe za tiste, ki pridejo iz Kitajske.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  09 .01. 2023 ob  07: 51
Zakaj ze? Ajaaa da upravicijo porabljen denar. Govna