PRIMORSKI ZAVOD S PRVO VSESLOVENSKO AKCIJO: Želijo zbrati kar največ spominov starejših

Slovenija

Zavod Dobra pot, ki že vrsto let ozavešča o naravni in kulturni dediščini ter skrbi za njuno ohranjanje, je začel kampanjo za množično financiranje prve vseslovenske akcije zapisovanja spominov starejših. V ta namen zbirajo 5000 evrov, sredstva pa je mogoče prispevati na platformi za množično financiranje nevladnih organizacij Huda pobuda.

Kot so sporočili iz zavoda, bodo za uresničitev svoje pobude odprli zakladnico spominov starejših. S pobudo Zapišimo spomine, izvedli jo bodo s pomočjo svoje aplikacije Zapisi spomina, želijo zbrati kar največ zgodb iz vseh koncev države, hkrati pa mlade povezati s starejšo generacijo, ki se sooča z osamljenostjo.

Starostniki so po navedbah zavoda zakladnica modrosti, izkušenj in spominov, s svojimi zgodbami pa pogosto gradijo mostove med preteklostjo in prihodnostjo. Kljub temu se številni znajdejo v razmerah, ko ne morejo izkoristiti svojega potenciala, saj se soočajo z osamljenostjo in odrinjenostjo na rob družbe.

Na drugi strani pa mladi niso več v stiku z dediščino našega prostora, mnogi običaji pa izginjajo. Prav ta medgeneracijski prepad naslavlja Zavod Dobra pot, ki s svojo aplikacijo Zapisi spomina omogoča beleženje in objavljanje vedenj, pričevanj ter zgodb starejših o različnih vidikih življenja v preteklih obdobjih.

Zbrana sredstva v kampanji bodo namenili navdihovanju in vključevanju prostovoljcev, njihovemu izobraževanju o uporabi aplikacije Zapisi spominov in organizacijo pogovorov s starostniki po celi Sloveniji, hkrati pa bodo v sklopu kampanje poskrbeli tudi za navduševanje starejših, da bodo z zapisovalci delili svoje pripovedi. Cilj akcije je namreč obuditi medgeneracijske pogovore in vezi ter ustvariti prostor za čarobne trenutke, ko se znanje prenaša z generacije na generacijo. Po besedah snovalcev nam lahko prav zgodbe iz preteklosti služijo kot zgled, opozorilo ali smerokaz za prihodnost.

Zavod Dobra pot, ki prihaja iz Brkinov, sicer že sedmo leto izvaja najrazličnejše projekte, s katerimi ozavešča o naravni in kulturni dediščini našega prostora ter skrbi za njuno ohranjanje. Dediščino na najrazličnejše načine uporabljajo kot vezivo, ki povezuje skupnosti, s svojo aplikacijo za zapisovanje spominov pa skrbijo tudi za zmanjševanje digitalnega prepada med generacijami.

Tokrat bodo sredstva za delovanje zbirali na platformi Huda pobuda, ki jo je razvil inštitut Danes je nov dan, namenjena pa je zagotavljanju infrastrukture in pomoči mladim, manjšim ali lokalnim nevladnim organizacijam pri pridobivanju donacij in podpornikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija