PRIMORSKI POLICISTI OPOZARJAJO NA SPLETNE GOLJUFIJE: Ne nasedajte obljubam o hitrih visokih zaslužkih!

Koper

Policijska uprava (PU) Koper in Policijska uprava (PU) Nova Gorica v letu 2020 beležita večje število prijav oškodovancev, ki so bili preko različnih platform za finančno trgovanje oškodovani za večje vsote denarja. Omenjene prijave policija obravnava kot kazniva dejanja goljufije. Občane zato opozarjajo, naj bodo pri investicijskemu vlaganju previdni in naj ne nasedajo obljubam o visokih zaslužkih.

Od konca aprila do danes sta koprska in novogoriška uprava skupaj prejeli šest podobnih prijav, pri katerih so bili prijavitelji oškodovani od 17.000 evrov do 98.000 evrov. Prijave obravnavajo kot kazniva dejanja goljufije.

Platforme oz. spletne strani, na katerih so oškodovanci trgovali in finančni instrumenti, s katerimi so trgovali, so bili različni. Skupna značilnost vsem naznanjenim goljufijam pa je obljuba hitrega zaslužka.

Oškodovanci so v večini primerov prišli v kontakt s t. i. "agenti" preko interneta. "Agenti" oz. zastopniki družb, za katere oškodovani vlagatelji sploh niso vedeli, kdo dejansko so, so se predstavljali kot borzni posredniki, ki že vrsto let delujejo na področju investicijskih vlaganj in pri tem sodelujejo s svetovno priznanimi borznimi hišami. Na ta način so pridobili zaupanje vlagateljev, kasnejših oškodovancev, da so jim nakazovali sredstva za investicijska vlaganja. Denar so nakazovali večinoma na tuje bančne račune, iz teh bančnih računov pa so storilci z nadaljnjimi bančnimi transakcijami preko različnih tujih bančnih računov poskušali denarju zakriti izvor oziroma zakriti sled pridobljenemu premoženju.

Policisti so ugotovili, da so platforme oziroma spletne strani, na katerih so prijavitelji trgovali, zelo dobro izdelane. Gibanje vrednosti delnic, indeksov, kripto-valut, obveznic ter surovin je na teh platformah resnično takšno, da daje oškodovancem občutek resničnega vlaganja in trgovanja. V večini primerov oškodovanci prepoznajo goljufijo, ko želijo vloženi denar v celoti "pobrati" iz trgovalnih platform.

Policisti opozarjajo, naj bodo občani pri investicijskemu vlaganju previdni in naj ne nasedajo obljubam o visokih zaslužkih. Podobno problematiko kot PU Koper in PU Nova Gorica beležijo tudi druge policijske uprave v Sloveniji, zato je Policija že pred dnevi na svoji spletni strani objavila opozorilo za javnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija