PRIMORSKI POLETNI FESTIVAL SE VRAČA V AVDITORIJ PORTOROŽ: Za uvod Krst pri Savici kot ga še ni bilo! (FOTO, VIDEO)

Piran

Krst pri Savici (France Prešeren) v režiji Katje Pegan bo v Avditoriju Portorož na predvečer dneva državnosti svečano otvoril 28. Primorski poletni festival. V Gledališču Koper obljubljajo nekaj svežega in novega. Predstava ima video uvod, ki deluje zelo filmsko, nato pa se nadaljuje z igro na odru. Gre za drugačen, a zelo zanimiv in privlačen koncept, ki bo navdušil tako ljubitelje filma kot tiste, ki prisegajo na klasično gledališče.

28. Primorski poletni festival se na velika vrata vrača v Avditorij Portorož. Prvi večji spektakel prinaša že Krst pri Savici (France Prešeren) v režiji Katje Pegan, ki bo svečano otvorila festival in bo hkrati tudi osrednji del proslave ob 30. dnevu državnosti, ki jo skupaj pripravljajo štiri obalne občine. Predstava, ki so jo tokrat pripravili v Gledališču Koper, domiselno združuje video in igro na odru.

Video zajema Uvod pesnitve in je sestavljen iz plesnega dela ter interpretacije Prešernove pesnitve. Po uvodu se dogajanje nadaljuje na odru, na katerem v spremstvu plesalcev, glasbenikov in igralcev vidimo Črtomirja in Bogomilo od trenutka, ko se spoznata, do dne, ko se Črtomir vrne iz boja in spozna, da njuno ponovno združenje ni mogoče.

Črtomirja igra mlad koprski igralec Mak Tepšić: "Največji izziv mi je pri Črtomiru predstavljal faktor, da je to, kljub svojim letom, odličen bojevnik in vodja poganske vojske. Nekaj, kar je danes skoraj nepredstavljivo. Predvsem v telesu je bilo treba najti to trdnost, moč in prezenco. Borba z mečem mi je bila zelo v pomoč, ker se mi je občutek boja približal veliko bolj konkretno, kot če bi si ga moral samo predstavljati. Na snemanju je bilo zelo prijetno in učinkovito. Posneli smo res veliko materiala in vse akcijske scene so bile zabavne za snemati in gledati. Najbolj si bom seveda zapomnil kader, v katerem zbijem čelado Mihi Krušiču z glave. To gre v CV!"

Navdušuje tudi preostala igralska zasedba: Aleš Valič, Mojca Partljič, Anja Drnovšek, Rok Matek ter plesalci na čelu s koreografom Miho Krušičem, ki so zagotovilo za spektakel epskih razsežnosti.

"Priprava na projekt Krst pri Savici mi je vzel kar veliko predpriprave. Sploh raziskovanja zgodovine, umetnosti mečevanja in pa seveda razumevanje Prešerna. V osnovi sem najprej hotel sploh ugotoviti, kako naj bi se počutile glavne vloge in na kakšen način naj zgodbo zapeljem. Izvrstna ekipa, so plesalci iz vse Slovenije, ki jim je projekt postal izziv in zabava. Treningi so bili sestavljeni iz poznavanja mečevanja, zgodovine gverilskih bojev in taktike. Ko smo se postavili na oder in začeli z mečevanjem, sem imel občutek, da smo se z ekipo dejansko vrnili v tisto obdobje in podoživljali čas bitke in pred njo," je povedal Krušič.

Svoje bo naredila tudi glasba, ki je nastala izpod peresa maestra Patrika Grebla: "Katjinih izzivov sem že vajen in se jih vedno razveselim. Časa tokrat ni bilo veliko, saj sem k projektu pristopil med zadnjimi. Otvoritveni film v hollywoodskem slogu je bil tedaj že posnet in tudi glasbeno opremljen, zato je bilo takoj jasno, da mora predstava ohraniti glasbeno vzdušje, ki Franceta Prešerna najbrž prvič postavlja ob bok prvoserijskim visokoproračunskim produkcijam Netflixa. Odločili smo se tudi, da v kulisni glasbi ne bomo uporabili kakih slovenskih ljudskih napevov, a da nekaj slovanskega začutimo šele v songih."

Igralec in profesor na AGRFT Aleš Valič je pri projektu sodeloval tudi kot lektor: "Predstava v priredbi in režiji Katje Pegan bo nedvomno zelo jasna, zanimiva in sodobna. Sodobna na način, da ohranja vse bistvene elemente mitske Prešernove zgodbe in s to zgodbo govori o nas tukaj in zdaj. Video kot del predstave v tem primeru vsekakor pomeni dodano vrednost, saj osvetljuje vojni del zgodbe."

Pri snemanju je kot direktor fotografije sodeloval Dean Grgurica, ki je opravil tudi video montažo. Premiera slovenskega nacionalnega epa bo v okviru proslave v četrtek, 24. junija, prva ponovitev pa bo v soboto, 26. junija. Oboje – seveda, v Avditoriju Portorož. V soboto, 26. junija, bo iz Kopra organiziran tudi avtobusni prevoz do Portoroža in nazaj.

Vstopnice lahko kupite na TEJ povezavi ali pri blagajni gledališča.

Informacije o avtobusnem prevozu iz Kopra: info@gledalisce-koper.si