PRIMORSKA POSLANKA SE JE ZAVZELA ZA STARŠE OTROK S POSEBNIMI POTREBAMI: Predlaga dvig plačila za izgubljeni dohodek

Piran

Primorska poslanka SD Meira Hot je na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja naslovila pobudo v zvezi z zvišanjem delnega plačila za izgubljeni dohodek. Gre za prejemek, ki ga dobi eden od staršev, ko prekine delovno razmerje ali prične delati krajši delovni čas zaradi nege in varstva otroka s težko motnjo v duševnem razvoju, težko gibalno oviranega otroka ali otroka s hudo boleznijo.

Meira Hot

Skrb za otroka s posebnimi potrebami je 24-urno delo, ki traja 365 dni na leto, višina plačila, ki trenutno znaša 751,77 evra, pa velikokrat ne pokrije niti osnovnih življenjskih potrebščin, je v pobudi ministru zapisala Hotova. Nadomestilo za izgubljeni dohodek se zaradi varčevalnih ukrepov ne usklajuje z drugimi transferji že več let.

Hotova je ob tem spomnila, da je med ukrepi v resoluciji o družinski politiki 2018–2028 'Vsem družinam prijazna družba' predvideno tudi zvišanje zneska delnega plačila za izgubljeni dohodek na znesek minimalne plače.

"Tudi varuh človekovih pravic je že opozoril, da se naj pravica, ki naj bi nadomestila izgubljeni dohodek, odmeri vsaj v znesku minimalne zagotovljene plače, s ciljem zmanjševanja institucionalizacije in zapuščanja otrok s posebnimi potrebami," je zapisala Hotova.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija