PRIMERJAJO S PREHLADOM: V tej evropski državi okuženim ne bo več treba ostati doma

Svet

V Angliji okuženim z novim koronavirusom poslej ne bo treba več v samoizolacijo. Konec tega vladnega ukrepa je del načrta za "življenje s covidom", ki ga je včeraj v britanskem parlamentu predstavil ministrski predsednik Boris Johnson, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada stavi na to, da se bodo okuženi obnašali odgovorno in podobno kot tisti, ki imajo prehlad, je še dejal britanski premier Johnson. Dodal je, da je to mogoče zaradi uspešne kampanje cepljenja proti covidu-19 in ker so na Otoku že prestali vrh okužb z novim koronavirusom zaradi različice omikron.

V Angliji s 117 milijoni prebivalcev je po podatkih spletne strani ourworldindata.org cepljenih 73,3 odstotka prebivalcev.

V Angliji tako od 24. februarja vsi, ki so pozitivni na okužbo z novim koronavirusom, ne bodo več primorani, da ostanejo doma. Tistim, ki so imeli stik z okuženimi in so cepljeni proti covidu-19, se tudi ne bo več potrebno teden dni vsak dan testirati. Za tiste, ki niso cepljeni, tudi ne bo več obvezna samoizolacija, je še pojasnil Johnson. S 1. aprilom bodo ukinjeni tudi brezplačni hitri testi.

Britanski premier je ob tem poudaril, da pandemije še ni konec in da ni mogoče izključiti novih variant virusa. Zavzel se je za dodatno zaščito predvsem starejših in posebej ranljivih oseb.

Britanski minister za zdravje Sajid Javid je napovedal še eno cepljenje - "spomladanski poživitveni odmerek" - za starejše od 75 let, stanovalce domov za starejše in starejše od 12 let z oslabelim imunskim sistemom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija