PRILOŽNOST ZA SPOZNAVANJE KRASA: Začenja se spomladanski Festival Kraška gmajna

Slovenija

S kolesarskim izletom, pohodom po kraških poteh in obiskom jame Dimnice se začenja spomladanski del Festivala Kraška gmajna. Festival naravoslovnega in dediščinskega turizma tudi v tokratni izvedbi vabi k spoznavanju pestre biotske raznovrstnosti Krasa ter izjemne kulturne dediščine.

V spomladanskem ciklu festivalskih dni, ki bodo potekali do 12. maja, se bodo zvrstili različni tematski pohodi, kolesarjenja, kreativne delavnice, kulturne prireditve in kulinarični dogodki. Večina dogodkov v okviru Festivala Kraška gmajna je za obiskovalce brezplačna.

Festival se bo začel v Sežani danes ob 9.45 z vodenim kolesarskim izletom S kolesom po Krasu. Udeležence bodo vodili v osrčje Krasa, tudi preko državne meje v Italijo. Vodenje bo potekalo v slovenskem in italijanskem jeziku. Zaradi vožnje po kraških kolovozih priporočajo kolo s širšimi gumami in vsaj prednjim vzmetenjem ter uporabo čelade. Kolesarjenje je za obiskovalce brezplačno, potrebna pa je prijava.

V nedeljo vabijo organizatorji v Lipo na Krasu, kjer pripravljajo Praznik radičke, in v jamo Dimnice, kjer bo ob 120-letnici odkritja jame dan odprtih vrat.

V nedeljo, 14. aprila 2024 vas vabimo na Dan odprtih vrat jame Dimnice s kulinaričnim pridihom. ???????? ???? Ob 120. obletnici...

Posted by Festival Kraška gmajna on Wednesday 10 April 2024

Festival se nato nadaljuje ob koncu naslednjega tedna. Že v četrtek vabijo v Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divačo, kjer bo potekal pogovorni večer z naslovom Mesto nad Reko: Mediteranski muzeji med Krasom, Istro in Kvarnerjem. V soboto se bodo v Opatjem Selu poklonili čebelam, v Lipici pa pripravili delavnico suhozidne gradnje. Nedelja bo namenjena spoznavanju kulturne krajine Krasa in hroščev iz Parka Škocjanske jame.

V nedeljo pred prvomajskimi prazniki bodo obiskovalci lahko spoznali življenje v kalih. 5. maja nato vabijo še na Spacalov pohod in za konec festivala, 11. in 12. maja, še na ustvarjalnico izdelovanja nakita iz naravnih materialov ter zeliščarsko delavnico.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija