Božično-novoletni prazniki so čas veselja, družinskih srečanj in bogato obloženih miz. A za eno družino se je praznični obrok spremenil v pravo nočno moro. Gostiteljica, ki je želela prihraniti pri stroških božične večerje, je z zbranimi ostanki hrane iz službene zabave pripravila praznični obrok, ki je zastrupil skoraj vse njene goste, hčer pa spravil na bolniško posteljo. Zgodba, ki jo je delila za Women's Weekly, razkriva, kako hitro lahko nepravilno shranjena hrana ogrozi zdravje – in kako pomembno je upoštevati varnostna pravila pri ravnanju z živili, še posebej med prazniki.
PRIHRANEK NA HRANI SE JE SPREMENIL V KATASTROFO: Gostiteljica zastrupila družino, hči pristala v bolnišnici
Trendi
Gostiteljica, ki je pogosto organizirala praznične dogodke v družini, je bila znana po tem, da je iskala kreativne načine za zmanjšanje stroškov. Ena od njenih pogostih praks je bilo zbiranje ostankov hrane z različnih dogodkov, kot so poslovne zabave. Tisto leto je na prijateljevem službenem dogodku prepričala kuharja, naj ji preda vse ostanke jedi, vključno z luksuznimi prigrizki in dodatki za pogostitev. Čeprav je kuhar izrazil pomisleke glede svežine in higiene hrane, ga je uspela pomiriti z zagotovilom, da jo bo uporabila naslednji dan. Dejansko pa je hrano hranila več dni, preden jo je postregla na božični večerji.
Božična večerja je bila sprva popoln uspeh. Gostje so bili navdušeni nad okusnimi jedmi, kot so medeni rebrci in puran, ter elegantno pogrnjeno mizo. Gostiteljica je prejela številne pohvale in se počutila izjemno zadovoljno. Toda naslednji dan se je veselje spremenilo v nočno moro. Veliko gostov je začelo doživljati simptome zastrupitve s hrano, vključno z njenim možem, mlajšo hčerko, taščo in številnimi sorodniki. Njena hči je imela tako hude simptome – visoko vročino in neprestano bruhanje –, da je morala nujno v bolnišnico. Ostali so okrevali doma, vendar so vsi doživeli neprijetne posledice. Gostiteljica je bila ena redkih, ki se je zastrupitvi izognila, kar je povečalo njeno krivdo in obžalovanje. Po dogodku je razmislila o svojih napakah in priznala, da je ravnala neodgovorno.
Strokovnjaki opozarjajo, da je pri ravnanju z ostanki hrane bistvenega pomena ustrezno shranjevanje. Kuhano hrano je treba hitro ohladiti in hraniti na zgornjih policah hladilnika, ločeno od surovega mesa, da preprečite navzkrižno onesnaženje. Prav tako je priporočljivo, da ostanke zaužijete v dveh dneh. Hrana, ki se ponovno segreva, mora biti zelo vroča, da se uničijo morebitne bakterije. Bakterije, kot sta salmonela in kampilobakter, se hitro razmnožujejo na hrani, ki predolgo ostane na sobni temperaturi.
Poleg nepravilnega shranjevanja lahko zastrupitev povzročijo tudi drugi dejavniki, kot so nezadostno pečeno meso, slaba higiena pri pripravi hrane ali nezadostno segrevanje ostankov. Čeprav ljudje pogosto podcenjujejo tveganje, lahko te napake povzročijo resne zdravstvene zaplete.