PRIHODNOST JAVNEGA POTNIŠKEGA PROMETA? "Leteči avtomobili" niso več znanstvena fantastika

Svet

Evropski proizvajalec potniških letal Airbus in pariški mestni potniški promet (RATP) nameravata proučiti možnost o uvedbi "letečih avtomobilov" v mrežo javnega potniškega prometa v francoski prestolnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so sporočili pristojni, bodo raziskali možnosti "urbanega zračnega mobilnega servisa" v Parizu ter širše regije Ile de France.

"Airbus razvija primerke avtonomne tehnologije brez posadke," je pojasnil izvršni direktor podjetja Guillaume Faury. "Ne gre več za znanstveno fantastiko. Gre za dejstvo. Danes imamo na voljo vsa tehnološka orodja, ki jih lahko vključimo v vsakodnevno življenje, ne da bi pri tem ogrozili našo prioriteto, ki je varnost," je še dodal. Faury je še ocenil, da je RATP dober partner v tovrstnem projektu, saj ima potrebno znanje o potrebah in storitvah.

Izvršna direktorica RATP Catherine Guillouard je dejala, da množični javni potniški promet ostaja glavna dejavnost RATP, da pa iščejo nove modele prevoza in storitve za pametno mesto prihodnosti. RATP v Parizu skrbi za avtobusni, železniški in podzemni javni prevoz.

Prototipe letečih vozil je moč redno videti na vsakoletnem sejmu VivaTech, ki se je v četrtek začelo v Parizu. Trenutno poteka 20 projektov letečih vozil. Prav tako v ameriškem prevoznem podjetju Uber razmišljajo o uvedbi "letečih taksijev".

Po svetu je bilo že nekaj poskusov za razvoj letečih avtomobilov, kot sta Transition ameriškega podjetja Terrafugia in AeroMobil s Slovaške. Za razvoj letečih avtomobilov so sicer potrebna leta in veliko finančnih sredstev in še niso v množični prodaji. "Leteči avtomobili bodo zagotovo na voljo v dveh do treh letih. Obstajajo regulative, pristojne oblasti pa dejavno podpirajo inovacijo," so za AFP sporočili iz AeroMobila.

Po besedah Levija Tilemann, avtorja knjige Velika bitka: Globalna prizadevanja za avtomobil prihodnosti iz leta 2015 je največji izziv varnost. "Edina stvar, zaradi katere je ideja o letečih avtomobilih sprejemljiva, je nova generacija tehnologije za avtonomno vožnjo, ki bo zmanjšala možnosti za katastrofalne napake," je dejal in dodal, da je tako z vidika stroškov kot porabe energije tranzit na tleh bolj smiseln.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  19 .05. 2019 ob  22: 04
Bogati Slovenci letijo že danes, medtem ko se sirotinje prerivamo po avtocesti z romunskimi in bolgarskimi tovornjakarji in poleti z reko hrvaških turistov. Imate že danes znan podjetniški par, ki se z zasebnim helikopterjem pripelje na letališče v Portorož, potem ju šofer odpelje v marino na več milijonov vredno jahto za konec tedna in potem nazaj s helikopterjem v Prekmurje. To niso sanje to je Slovenija 2019.