PRIHODNJI TEDEN PRIHAJA V SLOVENIJO 23.400 ODMERKOV: Milan Krek napovedal, kdaj bo dovolj cepiva za vse, ki se želijo cepiti

Slovenija

V Slovenijo bo prihodnji teden prispelo dobrih 23.400 odmerkov cepiv proti covidu-19, uporabili jih bodo za drugi odmerek cepljenja. Vlada se bo predvidoma seznanila z logističnim načrtom za množično cepljenje, ki bo mogoče, ko bo na trgu dovolj cepiv. Ob koncu tedna naj bi Evropska agencija za zdravila sporočila odločitev glede cepiva AstraZenece.

Milan Krek

Zaradi skromne dobave Moderninega cepiva - do zdaj je v Slovenijo prišlo 1200 odmerkov cepiv tega podjetja, prihodnjo nedeljo pa pričakujejo še dodatnih 2400 odmerkov - prebivalstvo cepijo zlasti s cepivom Pfizerja.

Ta je v preteklem tednu dobavil le polovično pošiljko, v primerjavi s tistimi iz preteklih tednov. Dobavili so za nekaj več kot 8000 odmerkov cepiva, prejšnje pošiljke so zadostovale za okoli 16.500 odmerkov.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili, da bo Pfizer v ponedeljek Sloveniji dobavil predvidoma 21.060 odmerkov. S Pfizerjevimi cepivi bodo z drugim odmerkom ponovno cepili v domovih za starejše in v zdravstvu, ki so bili glede na strategijo cepljenja med prvimi, ki so prejeli cepivo. Po protokolu cepljenja s Pfizerjevim cepivom drugi odmerek sledi po treh tednih, z Moderninim pa po štirih tednih.

Po podatkih NIJZ je bilo do vključno petka, 22. januarja, z enim odmerkom cepiva cepljenih 48.170 ljudi, z dvema pa 6669 ljudi.

Širši obseg cepljenja po pridobitvi še cepiva AstraZenece

Evropska agencija za zdravila (EMA) bo predvidoma do petka sporočila svojo odločitev, ali bo dala pogojno dovoljenje za promet cepivu, ki ga je razvila AstraZeneca skupaj z znanstveniki oxfordske univerze.

Ko bo Slovenija dobila še cepivo tega podjetja, se bo po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka lahko začelo cepljenje v širšem obsegu, to bo v drugi polovici februarja. "Takrat bomo imeli dovolj cepiva za vse, ki se bodo hoteli cepiti," je dejal v petek ob obisku Gorenjske.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  24 .01. 2021 ob  21: 01
epljeni bodo tisti, ki so pri koritu!
Obala1 |  24 .01. 2021 ob  20: 05
Najprej cepit vse politike in slovenske super strokovnjake ( ne ta prave virologe in imunologe vendar tiste ki se medijski eksponirajo )