PRIHAJATA CEPIVI PROTI RAKU IN VIRUSU HIV: Prvo na trgu že čez pet let; znanstvenika BioNTecha razkrila velike načrte

Svet

Soustanovitelja nemškega podjetja BioNTech, ki je skupaj s podjetjem Pfizer razvilo cepivo proti covidu-19, ki temelji na tehnologiji mRNK, Ugur Sahin in Ozlem Tureci sta razkrila velike načrte za prihodnost. V roku petih let nameravata svetu ponuditi cepivo proti raku, v prihodnjem letu pa naj bi se začela klinična testiranja cepiv proti malariji in tuberkulozi. V načrtu imata tudi razvoj cepiva proti virusu HIV.

Ozlem Tureci in Ugur Sahin

Znanstvenika sta v intervjuju za italijanski časopis La Repubblica spregovorila o revolucionarni tehnologiji mRNK, s katero je BioNTech proizvedel cepivo proti covid-19, s katerim se je po svetu že cepilo na milijone ljudi. Tehnologija omogoča količinsko veliko produkcijo cepiv. Molekule mRNK je mogoče industrijsko izdelovati z biokemijskimi postopki sinteze, kar na koncu privede do kemijsko zelo čistega produkta, brez bioloških primesi, kot so v klasičnih cepivih, piše na spletni strani NIJZ. Poenostavljeno, informacijske RNK (mRNK) v mašineriji naših celic služijo kot navodila za nastanek različnih beljakovin, tudi virusnih, naše celice pa pričnejo izdelovati delčke virusa, ki sprožijo odziv imunskega sistema. Tehnologija tako ni uporabna zgolj v boju proti covidu-19, ampak tudi proti drugim nalezljivim boleznim.

Po mnenju Ozlem Tureci je bila "pandemija ognjeni krst za tehnologijo mRNK. Naslednjih pet do deset let pa bi lahko povzročilo spremembo paradigme v številnih obstoječih cepivih." "Lepota tehnologije mRNK za cepljenje proti nalezljivim boleznim je v tem, da jo je mogoče hitro prilagoditi in ne potrebuje obsežnih proizvodnih zmogljivosti," je dejal Ugur Sahin ter dodal, da je proces proizvodnje mRNK veliko hitrejši od bolj tradicionalnih pristopov razvoja cepiv. "Ta hitrost je ključnega pomena, ker nam bo omogočila nekaj, kar je bilo doslej nezaslišano: izdelavo personaliziranih cepiv proti raku za posameznega pacienta iz vzorca njegovega tumorja." Bolnik bo že v roku enega meseca po dostavi vzorca prejel svoje cepivo, je pojasnil Sahin.

In ravno v zvezi z raziskavami cepiv proti raku sta soustanovitelja BioNTech poudarila, da imata "15 cepiv proti raku v fazi kliničnega testiranja, najbolj napredno je tisto proti melanomu. V naslednjih petih letih načrtujemo, da bi nekatere od njih pripeljali na trg, v fazo kliničnega razvoja pa bi uvrstili nova".

Kako bi potekalo zdravljenje raka?

Zdravljenje raka bi po besedah znanstvenikov potekalo na dva načina: "Prvi sistem uporablja mRNK, da spodbudi imunski sistem, da napade, kot v primeru cepiva proti covidu, specifične dele rakavih celic, ki so skupne in shranjene pri vseh vrstah raka iste vrste in niso predmet mutacij. Tako se rakave celice prepoznajo in uničijo. Drugi sistem pa je prilagojen posameznemu pacientu. Lahko izdelamo cepivo, ki cilja na dvajset antigenov, specifičnih za tumor posameznika." Ta pristop bi bil najprimernejši za vse vrste solidnih tumorjev, kot sta melanom in kolorektalni rak. "In že od naših prvih kliničnih rezultatov se zdi optimalno za preprečevanje ponovitve tumorjev," sta po pisanju portala tg24.sky.it dodala Ugin in Turecijeva.

Znanstvenika pa ne načrtujeta zgolj boja proti raku: "V letu 2022 načrtujemo začetek kliničnih preizkušanj cepiv proti malariji in tuberkulozi. In nadaljevali bomo z našim programom razvoja cepiva proti virusu HIV." A tudi to ni konec njunih načrtov. "Tehnologija mRNK nam omogoča, da reprogramiramo imunski sistem, ne le, da ga spodbudimo, ampak tudi pomirimo. To bo dragoceno predvsem za zdravljenje avtoimunskih bolezni, kjer škodo povzroča hiperreaktivni imunski sistem, pa tudi v regenerativni medicini," sta zaključila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija