PRIHAJAJO ODMEVNA SOJENJA: Bavčar pred sodnike zaradi prodaje delnic Intereurope

Slovenija

Prihodnji teden prinaša več odmevnih sojenj po Sloveniji. V Kopru je napovedan zaključek sojenja nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju, ki v zaporu na Dobu že prestaja večletno zaporno kazen zaradi kaznivih dejanj pri preprodaji delnic Istrabenza. V Mariboru pa se bo nadaljevalo sojenje nekdanjim vodilnim iz Zvona 1 in 2.

V ponedeljek se bo na koprskem okrožnem sodišču nadaljevala glavna obravnava v sojenju nekdanjemu prvemu možu Istrabenza Igorju Bavčarju in nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Miroslavu Golubiću zaradi domnevnega oškodovanja Istrabenza pri obveznem nakupu delnic Intereurope. Na ponedeljkovem naroku bodo predvidoma sklenili dokazni postopek, nakar je pričakovati še zaključne besede tožilstva in obrambe.

Istrabenz je leta 2007 vstopil v terminski posel, ki ga je imela z Banko Celje sklenjenega Maksima Holding in se je nanašal na obvezen nakup delnic Intereurope po točno določeni ceni in v točno določenem obdobju, tako da je ob zapadlosti terminskega posla vso škodo, ki bi jo sicer iz tega posla utrpela Maksima Holding, nase prevzel Istrabenz. Istrabenz naj bi delnice preplačal za 3,7 milijona evrov, za kolikor naj bi bilo podjetje po prepričanju tožilstva tudi oškodovano.

Nadaljuje se sojenje nekdanjim vodilnim iz Zvona 1 in 2

Na mariborskem okrožnem sodišču pa se v sredo po več kot letu dni od predobravnavnega naroka začenja glavna obravnava v sojenju nekdanjim vodilnim v obeh propadlih cerkvenih holdingih Zvon 1 in 2 - Simonu Zdolšku, Mateji Vidnar Stiplošek, Francu Ješovniku in Ljubu Pečetu. Specializirano državno tožilstvo jim očita zlorabo položaja in pravic v sostorilstvu, a so na predobravnavnem naroku priznanje krivde vsi zavrnili.

V omenjenem primeru gre za zgodbo okoli spornega lastninjenja Luke Zadar, predvsem štirih posojilnih pogodb, ki so 17,5 milijona evrov posojila pri NLB od banke preko obeh Zvonov pripeljali do družbe I.J. Storitve. Slednja je nekaj let pozneje, ko sta oba holdinga že pristala v stečaju, lastništvo hrvaškega pristanišča vsaj na papirju presenetljivo selila v roke mariborskega podjetnika in taksista Danijela Robnika, mediji pa so takrat ugibali o tem, da je pravi lastnik pravzaprav Peče.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija