PRIHAJA ŠE ENO VARNO IN UČINKOVITO CEPIVO: Za imunost je potrebna le ena doza

Svet

Revija New England Journal of Medicine poroča, da se je cepivo podjetja Johnson & Johnson v dosedanjih preizkusih na prostovoljcih izkazalo za varno in učinkovito tako pri mladih kot starejših. Pri njihovem cepivu je za razliko od drugih za imunost potrebna le ena doza.

Cepivi podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderne in Nacionalnega inštituta za zdravje ZDA namreč za učinkovito zaščito pri 95 odstotkih cepljenih potrebujeta dve dozi v razmiku nekaj tednov. Gre za mRNK cepivi.

Cepivo Johnson & Johnson pa je osnovano na enem odmerku adenovirusa, ki je prilagojen tako, da se ne more več množiti, v kombinaciji z delom novega koronavirusa. Enako tehnologijo je Johnson & Johnson uporabil pri cepivu proti eboli.

Revija New England Journal of Medicine poroča, da je večina v prvi fazi testiranja na 805 prostovoljcih razvila ustrezna protitelesa 28 dni po cepljenju, do 57. dne pa so imeli protitelesa vsi cepljeni. Testi so zajeli stare od 18 do čez 65 let.

Najpogostejši stranski učinki so slabost, glavobol, bolečine v mišicah in na mestu cepljenja. Tega je bilo manj pri starejših in pri tistih, ki so dobili le eno dozo in tistih, ki so dobili eno manjšo dozo.

Johnson & Johnson je medtem opravil že drugo in tretjo fazo testiranja, rezultati zadnje faze, ki je zajela 45.000 prostovoljcev, pa bo objavljena do konca januarja, tako da bi februarja lahko sledila že zelena luč ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA).

Ameriško ministrstvo za zdravje ima z Johnson & Johnson pogodbo za 100 milijonov odmerkov cepiva z možnostjo naročila 200 milijonov dodatnih odmerkov. To cepivo se hrani pri temperaturi med dve do osem stopinj Celzija, na ta način pa ostane stabilno najmanj tri mesece.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija