PRIHAJA PRIMORSKI POLETNI FESTIVAL: Začelo se bo s sproščenim pogovorom o "golem življenju"

Koper

Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper in Gledališče Koper sta včeraj na tiskovni konferenci v prostorih Gledališča Koper napovedala skupno sodelovanje na 27. Primorskemu poletnemu festivalu, ki bo potekal od 1. julija do 31. avgusta. Na tiskovni konferenci so poleg direktorja ZRS Koper, prof. dr. Rada Pišota sodelovali: Katja Pegan, direktorica in programska vodja Gledališča Koper; Mario' Steffe, predsednik skupnosti Italijanov Koper, Neva Zajc, predsednica Društva Primorskega poletnega festivala, Gaber Radojević, glasbeni producent, Ivan Loboda, režiser in Matej Sukič, organizator programov v Gledališču Koper, ki je dogodek tudi povezoval.

Otvoritev 27. Primorskega poletnega festivala je predvidena v ponedeljek, 1. julija 2020, ob 21. uri na Martinčevem trgu v Kopru z dogodkom – sproščen pogovor z naslovom "Golo življenje"Otvoritveni dogodek bodo s svojo prisotnostjo še dodatno obogatili: Saša Pavček – slovenska igralka, pesnica, dramatičarka, dr. Rok Svetlič – filozof, pravnik, predstojnik Pravnega Inštituta ZRS Koper, Peter Svetina – Varuh človekovih pravic RS, Ksenija Benedetti – strokovnjakinja za poslovno komuniciranje in protokol, nekdanja vodja Protokola Republike Slovenije, dr. Oto Luthar – direktor ZRC SAZU, dr. Mladen Gasparini – predstojnik kirurškega oddelka v Splošni bolnišnici Izola, dr. Franci Petek – direktor Smučarske Zveze Slovenije in nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih. Povezovalec pogovora  bo prof. dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper.

Kot je svoj nagovor na tiskovni konferenci začel direktor ZRS Koper prof. dr. Rado Pišot: "je zavedanje pomena prisotnosti v obalnem prostoru jasna, saj ZRS Koper čuti vlogo povezovanja na lokalni ravni, kot edini javni raziskovalni zavod izven Ljubljane. Pomemben korak je bila tudi ustanovitev Kolegija javnih zavodov s področja kulture in znanosti Mestne občine Koper, ki deluje tudi širše, in s katerim lahko skupaj veliko realizirajo in ponudijo ljudem. Ravno to je bilo povod, ki nas je ponovno združil z Gledališčem Koper, s katerim smo načrtovali serijo Pomladnih pogovorov, ki so žal odpadli. Zato vidimo poslanstvo ravno v tem sodelovanju.«

Glede dogodka sproščen pogovor – "Golo življenje" je iz vsakega obdobja v zgodovini človeštva možno nekaj naučiti. dr. Pišot je še dodal: "Iz zadnjega predvsem to, da smo pripravljeni se zelo hitro odreči vsemu, za kar živimo "le" zaradi golega življenja. Skozi evolucijo si je človek prizadeval organizirati si okolje in način življenja, v katerem se je počutil varnega in zadovoljnega. Pri tem je izkoriščal nova znanja, na katerih je vedno temeljil razvoj okolij, orodij in tehnologij; posledično pa spreminjal življenjske prakse in navade, ki so ga izpopolnjevale. Kultura, znanost, umetnost, izobraževanje, šport niso bili zgolj posredni dejavniki razvoja in kakovosti življenja temveč velikokrat njegov usmerjevalec – kažipot."