PRIHAJA PEKLENSKA VROČINA: Ste pripravljeni nanjo? (VIDEO)

Koper

Bliža se peklenska vročina v pravem pomenu besede. V Španiji in na Portugalskem naj bi se živo srebro dvignilo kar do 48 stopinj Celzija, ohladitve pa ne bo prinesel niti skok v morje. Pri nas pričakujemo temperature nad 30 Celzijevih stopinj. Kako se bodo ohladili domačini in gostje ob slovenskem morju?

Koprska plaža je bila tudi danes popoldne, ko so temperature pri vrhuncu, polna. Reševalec iz vode zato poudarja: "Najboljša je senca, krema za namazat, če že si na plaži se ohladiš v vodi in to je to. Ampak čimveč v senci."

Prav starejši, otroci, nosečnice in nekateri bolniki morajo poskrbeti da so čim manj izpostavljeni vročini in za zaščito. Od primernih oblačil, do lahke hrane, piti pa morajo dovolj tekočine.

Nacionalni inštitut za javno zdravje sicer poziva k uživanju brezalkoholnih pijač, predvsem hladne vode. Odsvetujejo pa pijače, ki vsebujejo kofein, alkohol ali veliko sladkorja, saj te povečajo odvajanje tekočine iz telesa. Pozabiti pa ne smemo niti na štirinožne prijatelje.

Ne le reševalci iz vode, tudi vsi ostali lahko pomagamo tistim, ki so bolj ogroženi. Če zaradi vročine pride do pregretja telesa, je treba osebo umakniti na hladno. V skrajnem primeru, če pride do vročinske kapi, pa takoj pokličemo zdravniško pomoč in obolelega ves čas hladimo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija