PRIČETEK DEL V GLINŠČICI PREDVIDOMA AVGUSTA: Na zamik rokov lahko vpliva pandemija koronavirusa

Slovenija

Gradbena dela na objektih drugega železniškega tira Divača–Koper v dolini Glinščice bi lahko stekla avgusta, a le če projektna družba 2TDK ne bo prejela zahtevka za revizijo odločitev o izboru izvajalca teh del in če pandemija koronavirusa ne bo zamaknila rokov, so povedali v 2TDK.

Rok za zahtevke za revizijo se je iztekel v torek opolnoči. 2TDK še ni prejela nobenega zahtevka, vendar teoretična možnost za prejem zahtevka po navadni pošti še obstaja, so povedali.

Če zahtevka za revizijo ne bo, naj bi po predvidenem terminskem planu pogodbo z izbranim ponudnikom podpisali v prvi polovici aprila. V aprilu naj bi nato izbrani konzorcij ponudnikov uvedli v delo za izdelavo projektne dokumentacije na ravni projekta za izvedbo del. Za to je predviden pogodbeni rok štiri mesece, sledila bi izvedba del v trajanju 15 mesecev. Dela na terenu bi se tako v tem primeru lahko začela v avgustu, končana pa naj bi bila do konca novembra 2021.

"Dinamika pa ni odvisna le od morebitne revizije, ampak tudi od trenutnih razmer, saj lahko pandemija koronavirusa vpliva na zamik rokov," so opozorili v 2TDK.

Začetek druge faze razpisov za glavna gradbena dela je družba 2TDK predvidela takoj po pravnomočnosti izbora primernosti izvajalcev v juniju, a so zaradi pandemije koronavirusa prejeli več zahtevkov ponudnikov za podaljšanje roka za posredovanje nekaterih dokazil, zato začetka druge faze ne morejo natančno napovedati.

Izbiro izvajalca del v Glinščici je zaznamoval zaplet z referenco izbranega ponudnika. Konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival invest in Ekorel, ki je bil s ponudbo 8,5 milijona evrov brez DDV izbran, namreč ni predložil ustrezne reference (navedeni podporni zid ni bil predpisanih dimenzij). Konzorcij je nato po pozivu 2TDK zamenjal podizvajalca, zamenjava pa je bila po mnenju 2TDK ustrezna in konzorcij je bil izbran za izvajalca del.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija