PRIBLIŽUJEMO SE SEZNAMU RUMENIH DRŽAV! Kacin napovedal možnost zaostrovanja ukrepov (VIDEO)

Slovenija

Slovenija ob novih potrjenih okužbah s koronavirusom postopoma dosega raven, po kateri bi se morali uvrstiti na rumeni seznam držav, je opomnil Mario Fafangel z NIJZ. "Narediti moramo vse, da ustavimo trend naraščanja okužb," je pozval. Vladni govorec Jelko Kacin je medtem omenil možnost omejitve druženja na deset oseb, če bi se stanje poslabšalo.

V Sloveniji je trend novih primerov okužb v porastu, a je krivulja manj strma kot marca, je na današnji novinarski konferenci pojasnil predstojnik centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Fafangel. Narašča tudi število okužb, ki se širijo lokalno in niso več povezane z primeri, vnesenimi iz tujine.

Štirinajstdnevna kumulativna incidenca na 100.000 prebivalcev se je v Sloveniji ob tem zvišala na že skoraj deset, kar po besedah Fafangla pomeni, da smo dosegli tisto raven, ki smo jo uporabljali za druge države, ko smo ocenili, da niso več varne. Opozoril je, da ne raste zgolj število okuženih, ampak tudi njihovih tveganih stikov. Pozval je k odgovornemu obnašanju in spoštovanju obstoječih ukrepov, kar se Fafanglu zdi bolj pomembno kot njihovo zaostrovanje.

Novinarska konferenca o aktualnem dogajanju v zvezi s koroonavirusom

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede koronavirusa, na kateri sodelujejo predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman in vladni govorec Jelko Kacin. #STAvživo Prenos vŽIVO.si

Posted by Slovenska tiskovna agencija STA on Tuesday, July 7, 2020

Trenutno v Sloveniji beležijo največ primerov med mlajšo generacijo, pri kateri bolezen običajno poteka v blažji obliki. "Ko pa bo virus znova zašel med ranljive skupine, se bo zvišalo število hospitalizacij in tudi smrti," je opozoril direktor Klinike Golnik Aleš Rozman.

Možnost zaostrovanja ukrepov ob slabšanju epidemiološkega stanja v državi je sicer omenil vladni govorec Kacin. "Če se bo širjenje okužb nadaljevalo, bomo morda morali kmalu zbiranje omejiti na deset oseb," je dejal.

O ukrepih za obvladovanje širjenje okužbe je v ponedeljek zvečer razpravljala vlada v razširjeni sestavi in pregledala dopolnjeni državni načrt ukrepanja za primer epidemije.

Opravil bodo tudi do 500 nadzorov na dan

Govorili so tudi o nadzoru nad spoštovanjem karantenskih odločb in bolj učinkovitem delovanju zdravstvenega inšpektorata. Ta bo po Kacinovih besedah odslej lahko opravil tudi do 500 nadzorov na dan, ob tem se mu pa zdi vzpodbudno, da so kadrovsko pomoč svojih inšpektorjev ponudila tudi druga ministrstva.

Vlada načrtuje tudi povečanje kapacitet za testiranje. Trenutno lahko laboratoriji opravijo največ 1500 testov v enem dnevu, bo besedah Rozmana pa bi do jeseni to število lahko zvišali še za tisoč.

Vse, ki nameravajo odpotovati na Hrvaško, je Kacin še pozval, naj razmislijo, ali je potovanje nujno. Če se mu ne morejo izogniti, pa naj se izogibajo gneči, ob prihodu domov pa naj pozorno spremljajo svoje zdravje in naj se izogibajo stikom z ranljivimi skupinami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  07 .07. 2020 ob  16: 56
-2
Nosenje mask je povezano z sexualnostjo in z nasprotnim spolom.
Recimo prisel je na zmenek z rozicami,cokolatini in masko na obrazu.
50-50 da bomo spet doma