PRI ZLARINU NAŠLI TRUPLO DRUGEGA PILOTA: Američani Hrvatom podarili helikopterje, ki nimajo naprav za merjenje višine (VIDEO)

Kronika

Hrvaški vojaški potapljači so danes v morju pri otoku Zlarinu nedaleč od Šibenika našli truplo tudi drugega pogrešanega pilota in ostanke vojaškega helikopterja kiowa warrion OH-58 D, ki je strmoglavil v ponedeljek, je potrdilo hrvaško ministrstvo za obrambo. Že v ponedeljek so v morju našli truplo poveljnika dvočlanske posadke.

Hrvaško ministrstvo za obrambo je tudi sporočilo, da posebna komisija preiskuje vse okoliščine tragičnega dogodka. Prav tako so objavili, da so najprej našli truplo 43-letnega majorja in inštruktorja pilotov Marina Klarina, danes pa tudi mlajšega pilota, nadporočnika Tomislava Baturino, ki je veljal za najboljšega vojaškega pilota helikopterjev v svoji generaciji.

Ostanki helikopterja so našli na morskem dnu na globini približno 30 metrov.

V hrvaški vojaški bazi v Zemuniku pri Zadru, iz katere je v spremstvu kolegov v drugem helikopterju kiwoa warrior OH-58 D na urjenje poletela nesrečna posadka, trdijo, da po vojni na Hrvaškem še ni bilo takšne tragedije. Do nesreče je prišlo med urjenjem, ko je posadka opravljala navigacijski polet nizko nad morjem in iz neznanega razloga treščila ob morsko gladino.

Hrvaški vojaški piloti menijo, da ni prišlo do eksplozije helikopterja v zraku, kot so omenile nekatere priče. Detonacija, ki so jo slišale priče, je lahko bila posledica trčenja helikopterja v morje pri hitrosti, večji kot 150 kilometrov na uro, je izjavo neimenovanih vojaških pilotov danes objavil Večernji list.

Preizkusni pilot vojaških helikopterjev je dejal, da je bil strmoglavljeni helikopter tehnično najvarnejši izmed vseh 16 helikopterjev kiowa warrior, ki so jih ZDA podarile Hrvaški v okviru vojaške pomoči. Bil je izdelan leta 2011, do strmoglavljenja je opravil 520 ur poletov, je danes poročal Jutarnji list.

Kot dodaja, je nesreča odprla vprašanja varnosti poletov lahkih enomotornih helikopterjev, kot je kiowa warrior, v nizkem letu nad odprtim morjem. Kiowa warrior nima naprav za merjenje višine poletov nad morjem. V hrvaškem vojaškem letalstvu trdijo, da so tovrstne zmožnosti helikopterjev večkrat uspešno preverjene v vojaških operacijah ameriške vojske na Bližnjem vzhodu.

Omenjeni helikopterji so v sestavi hrvaškega vojaškega letalstva od leta 2016. Vsi so bili izdelani med letoma 2010 in 2012. Gre za njihovo prvo nesrečo na Hrvaškem.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija