PRI HOTELIH BERNARDIN KOSTIĆ PREKRIŽAL NAČRTE SAVI: Potrjena druga dokapitalizacija, bo SDH uspela prevzeti nadzor nad Istrabenz turizmom?

Slovenija

Na sobotni skupščini so lastniki podprli predlog dokapitalizacije Save, ki namerava svež kapital porabiti za nakup lastniškega deleža v Hotelih Bernardin od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), piše Dnevnik. Ključni cilj pri uresničevanju načrtov o združitvi državnih hotelirskih družb je, da Slovenski državni holding (SDH) prevzame od DUTB nadzor nad Istrabenz turizmom. Drugi cilj pa je, da se državno lastništvo Save zviša na več kot 75 odstotkov.

Namesto predvidenih petih milijonov evrov so na osnovi nasprotnega predloga SDH delničarji Save potrdili še drugo dokapitalizacijo Save v letošnjem letu v višini 2,69 milijona, piše Dnevnik. Skupščino je vodstvo Save sklicalo v času prevzemne ponudbe za Hotele Bernardin, ko je kazalo, da jim ne bo uspelo povečati lastništva na več kot 50 odstotkov. Prevzemna ponudba se je nanašala na 23,5 odstotka delnic, ki niso v lasti z državo povezanih organizacij. V prevzemni ponudbi je Savi uspelo povečati lastništvo s 37,8 odstotka na 45,45 odstotka. SDH in Državna kapitalska družba (Kad) obvladujeta 46,34 odstotka Save, finančni sklad York pa 42,8 odstotka.

Po prevzemu 35-odstotnega lastniškega deleža od DUTB bo Sava več kot 80-odstotna lastnica Hotelov Bernardin. Odkupiti naj bi nameravala še 3,43-odstotni lastniški delež od Zavarovalnice Triglav. A kot poroča portal, več kot 90-odstotnega deleža Savi v Hotelih Bernardin ne bo uspelo dobiti, saj ji je načrte prekrižal Miodrag Kostić. Ko je Kostić pred nekaj meseci dobil vzvode odločanja v Gorenjski banki, je dobil tudi 9,17-odstotni lastniški delež v Hotelih Bernardin. Prejšnji mesec pa je beograjska borznoposredniška hiša M & V Investment, ki spada pod okrilje Kostićeve MK Group, pridobila še 0,95 odstotka Hotelov Bernardin. S Kostićem povezane družbe tako obvladujejo več kot desetino lastniškega deleža Hotelov Bernardin.

Znano je, da se Kostić po nakupu portoroškega hotela Kempinski Palace zanima za nakup Istrabenz turizma, ki ima na slovenski obali v lasti šest hotelov. Istrabenz turizem je v prodajnem postopku. Po oddaji nezavezujočih ponudb so bili potencialni prevzemniki povabljeni k skrbnemu pregledu poslovanja. To naj bi opravili do konca februarja 2019. Po neuradnem poročanju Dnevnika naj bi najvišjo ponudbo oddal ameriški finančni sklad Bain Capital, v višini okoli 80 milijonov evrov. Drugo najvišjo ponudbo naj bi oddala Kostićeva MK Group, sledi hotelirska družba Best Hotel Properties iz Bratislave, SDH, Kad in Modra Zavarovalnica.

Nacionalna turistična strategija predvideva konsolidacijo upravljanja hotelirskih družb pod SDH. Gre za Savo turizem, Unitur, Hit skupaj s Hit Alpineo, Hotele Bernardin, Adrio Ankaran, Thermano iz Laškega in Terme Olimia. SDH je za to najel hrvaško svetovalno družbo Horwath i Horwath Consulting Zagreb in ji za finančno analizo plačal 200.000 evrov. Vsebine študije SDH ne želi razkriti.

Po neuradnem poročanju Dnevnika je eden od glavnih ciljev države, da SDH od DUTB prevzame nadzor nad Istrabenzom in s tem Istrabenz turizmom. Ena od idej naj bi bila, da SDH priskoči na pomoč s finančnimi sredstvi Kad. Drugi cilj pa naj bi bil povečati lastništvo v Savi na več kot 75 odstotkov, kar pomeni, da bi morala država od Yorka kupiti 40 odstotkov delnic Save, še poroča Dnevnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija