PRI DRUGEM TIRU ZNOVA 'ZATIK': 2TDK prejel sedem pritožb

Koper

Projektno podjetje 2TDK je na odločitev o priznanju sposobnosti gradbincev za sodelovanje v drugi fazi javnega naročila za glavna dela na drugem tiru prejelo sedem pritožb. Kot so pojasnili v 2TDK, bodo te zdaj preučili, naslednja bo na potezi državna revizijska komisija.

Nova uprava 2TDK je sredi meseca sklenila, da za dela na drugem tiru med Divačo in Koprom sposobnost za oba odseka prizna Gorenjski gradbeni družbi v sodelovanju s češkim Metrostavom in CGP ter avstrijskemu Strabagu, ki se je povezal z nemškim podjetjem Ed Züblin in turškim Gülermak Agirom. Prav tako v igri ostajata ponudbi Kolektorja CPG v sodelovanju z Yapi Merkezijem in Özaltinom ter turškega gradbinca Cengiz.

Na odločitev je družba do včeraj prejela sedem revizijskih zahtevkov, za oba odseka pa so vlagatelji enaki, so pojasnili na 2TDK. Kot so dodali, vlagateljev in vsebine ne bodo komentirali, saj je v teku predrevizijski postopek. Odločitve bodo na 2TDK sprejeli v zakonsko določenih rokih, so dodali.

Novi generalni direktor projektnega podjetja Pavle Hevka je sredi meseca dejal, da pritožbe pričakujejo. Je pa pojasnil, da je uprava odločitev, ki jo je soglasno podprl tudi nadzorni svet, sprejela po preučitvi vse dokumentacije in veljavne zakonodaje. Pri tem je izpostavil predvsem tretji protikoronski paket, ki je bil sprejet maja.

"Družba 2TDK je pri odločitvi ravnala skladno z veljavno zakonodajo, ki spodbuja in pospešuje hitrejši razvoj gospodarstva in rast investicij po epidemiji covida-19. Skladno z omenjeno zakonodajo gospodarski subjekti iz tretjih držav v postopku javnega naročila sodelujejo, če imajo države sklenjen večstranski ali dvostranski trgovinski sporazum," so v sporočilu za javnost zapisali v projektnem podjetju. Hevka je pojasnil, da ima Turčija podpisan dvostranski dogovor s Slovenijo, zato lahko turška podjetja sodelujejo v nadaljnji fazi projekta, "Kitajci pa ga žal nimajo".

Glavna dela pričakujejo tudi okoliški prebivalci, ki jih je koprska občina včeraj pozvala, naj vsa morebitna vprašanja nanje naslovijo po elektronski ali običajni pošti, občina pa jih bo posredovala na 2TDK. Njihove odgovore pričakujejo pred koncem leta. Kot so spomnili, so v želji, da bi bili občani o vsem čim bolje obveščeni, maja lani organizirali zbore krajanov KS Škofije, Dekani in Črni kal, letos pa jim zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa to ni uspelo.

"Običajne zbore krajanov bomo predlagali, ko bodo omejitve zbiranja ljudi odpravljene. Domnevamo, da jih bo možno izvesti šele prihodnje leto, pred pričetkom glavnih gradbenih del," so dodali na koprski občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija