PREVIDNO PRED PRAZNIKI: To so nasveti, s pomočjo katerih se lahko zaščitite sami

Kronika

Velikonočne praznike marsikdo izkoristi za večdnevni izlet. Policija zato v času daljše odsotnosti od doma predlaga več samozaščitnih ukrepov. Nepremičnina naj med drugim ne daje videza, da so lastniki odsotni, v primeru vgrajenih alarmih naprav pa naj bodo te pravilno nastavljene.

Lastniki naj se dogovorijo z osebo, ki ji zaupajo, da občasno izprazni nabiralnik, parkira na dvorišču, spreminja lego rolet, vklopi luči in izvaja druge ukrepe, ki bi nepremičnino "oživeli", so zapisali na ljubljanski policijski upravi.

Alarmne naprave naj bodo pred odhodom servisirane, pravilno vstavljene in seveda tudi vklopljene. Policija ob tem odsvetuje puščanje kakršnih koli obvestil na avtomatskih odzivnikih telefonov o odsotnosti oziroma svetujejo, naj bodo ta nedoločna, npr. "trenutno nismo dosegljivi ...". Prav tako odsvetuje obveščanje o odsotnosti preko družabnih omrežij.

Samozaščitno obnašanje pa policija svetuje tudi na krajih dopustovanja. Pomembno je zaklepanje vozil, hotelskih sob in apartmajev ter skrivanje vrednejših predmetov oz. vsega kar bi lahko zamikalo morebitne storilce. Priporočljiva je tudi uporaba sefov, vrednejše predmet pa je treba imeti ves čas pod nadzorom v vidnem polju, so še sporočili s policije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  20 .04. 2019 ob  15: 12
Ce ni ocividcev jasnih indikatorjev kdo je bil bo policija dvignila roke mi ne moremo nic naredit.
V vecini primerov tatove dobijo po vec zaporednih tatvinah dober primer je ponovni rop na avtocesti ze peti.Vsekakor je samo stvar casa in statistike kdaj se jih bodo dobili vendar ali bo vrnjen ves denar nazaj?
Izredno majhna moznost je da bo nekdo iz stajerske prisel za viken na obalo in pogruntal da vas ni doma.
Nekomu je morda prislo na uho al je videl kaj je vrednega.
Najbolj varno je ziveti v bloku kjer so samo ena vrata do stanovanja in z dobro kljucavnico po vsej verjetnosti lopov ne bo pocel hrupa sredi noci na hodniku.
Hise so najbolj ranljivi objekt.
Nekateri imajo shrambe al prostore kjer ni oken in so samo ena vrata.Zamenjali so jih z malo bolj trpeznimi in dali zelo dobro kljucavnico.Lahko se montira se videokamera pred vhodom samo malce skrita da tatove ne skrbi(seveda je priporocljivo med tem casom poklicat 113).
In pred odhodom so pospravili not vredne stvari...harmoniko,kontrabas,dva prsuta,televizijo,flaskon dobrega terana...