Previdno pred najemom kredita

Krediti v bankah so se po ugotovitvah ZPS v zadnjem letu v povprečju nekoliko podražili, a je možnost prihrankov s primerjavo ponudnikov večja. Pred najemom kredita pri bankah naj potrošniki dobro pregledajo in primerjajo ponudbo, pri najemu kredita pri nebančnih ponudnikih pa naj bodo zelo previdni, svetujejo.

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) svarijo tudi pred nepreglednimi paketnimi ponudbami in navideznimi ugodnostmi. Medtem ko so banke pri preverjanju kreditne sposobnosti potrošnika zelo stroge, te natančnosti ni opaziti pri načinu, kako jim predstavijo stroške kredita, navajajo.

ZPS, ki na svoji spletni strani med drugim ponuja primerjalnik ponudb različnih bank, je pri kratkoročnih kreditih v višini 3000 evrov ugotovil, da razlike med ponudbami posameznih bank lahko znašajo do 83 evrov. Pri dolgoročnem kreditu v višini 7000 evrov pa so razlike precej večje.

Nujno je vedeti še, da se krediti s spremenljivo obrestno mero lahko v prihodnjih letih podražijo. Ker je pri bolj dolgoročnih kreditih občutno večja nevarnost povečanja kreditnega obroka, potrošnikom svetujejo, naj se tega tveganja najema kredita s spremenljivo obrestno mero zavedajo in ga primerno ocenijo.

Deli novico: