PREVETRITEV SVETOVALNE SKUPINE ZA COVID-19: Med njimi bo tudi sociologinja

Slovenija

Novi minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci dejal, da se je "zaradi situacije, ki je nekoliko drugačna kot konec lanskega leta" odločil prevetriti sestavo svetovalne skupine za covid-19. Po novem jo bo vodila infektologinja Mateja Logar, v njej pa bo poleg epidemiologov in infektologov tudi sociologinja.

Janez Poklukar

V svetovalni skupini bodo poleg infektologinje iz ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Logarjeve še njen kolega, infektolog intenzivist Matjaž Jereb ter infektologinja iz mariborskega UKC Nina Gorišek Miksić.

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bodo člani svetovalne skupine njegov direktor Milan Krek, prvi epidemiolog Mario Fafangel ter sociologinja Lucija Mak Uhan. Fafangel je bil sicer član skupine že v prejšnji sestavi, a je iz nje izstopil. Poklukar je danes dejal, da gre za velikega strokovnjaka, "ki ga skupina ta trenutek nujno potrebuje". Glede vključitve sociologinje v skupino pa je dejal, da "je pomembno, da v taki skupini združimo čim večji nabor strokovnjakov", ob sodelovanju tako epidemiologov, infektologov, imunologov in tudi sociologov pa da lahko dobijo "najboljše predloge za obvladovanje epidemije".

Mario Fafangel

V skupini sicer ostaja tudi njena dosedanja vodja, po novem pa predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović, v njej bodo sodelovali tudi nekdanja državna sekretarka Simona Repar Bornšek iz Zdravstvenega doma Ljubljana, vodja Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec ter direktorica Nacionalnega inštituta za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik. Koordinator bolnišničnih kapacitet ostaja Robert Carotta, je naštel Poklukar.

Poklukar je ob tem dejal, da so vsi tako sedanji kot prejšnji člani skupine veliki strokovnjaki, in tudi s tistimi, ki po novem ne bodo člani skupine, sodelovanja ne zaključujejo, pač pa minister nanje računa na drugih področjih.

Ključni cilj, ki so mu zavezani na ministrstvu za zdravje skupaj s skupino, je obvladovanje epidemije covida-19, predvsem tudi z vidika vdora novih različic, in ohranjanje čim bolj odprtega družbenega življenja, med drugim želijo, da ostanejo odprte šole.

Sicer pa je Poklukar, ki je vodenje ministrstva prevzel minuli teden, danes povedal še, da so se z ekipo že sestali z zavodom za zdravstveno zavarovanje in združenjem zdravstvenih zavodov, s katerimi poskušajo na novo evalvirati ceno covidnih storitev in se dogovoriti o izhodiščih za opravljanje programov in financiranje zavodov v 2020. Sestal se je tudi s predstavniki NIJZ in NLZOH.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  03 .03. 2021 ob  08: 16
v Nsi in podrepniški koaliciji nazdravljajo z vodo privatizaciji zdravstva !!!!!