PREVERITE SVEŽINO JAJC: Tu so trije preprosti triki

Trendi

Želite speči palačinke, a imate v hladilniku le jajca, katerim se izteka rok trajanja? Na te tri preproste načine lahko hitro preverite, če so jajca še dovolj sveža za uporabo.

Kolikokrat ste zavrgli jajca, katerim bi se rok trajanja iztekel v roku par dni? Nikar tega ne storite prehitro, brez da bi preverili, če so še užitna. Predstavljamo vam tri preproste trike, kako.

1. Jajce potonite v vodo

Posodo napolnite z vodo in vanjo potopite jajce. Če pade na dno in se poleže, je še dovolj sveže in ga brez skrbi lahko uporabite tudi v naslednjih nekaj dneh. Jajce, ki potone na dno, a se postavi pokončno, uporabite še isti dan. Jajce, ki plava na gladini, pa zavrzite!

2. Stresite ga

Stresite jajce in mu prisluhnite. Če zaslišite premikanje, jajca nikar ne uporabite. To namreč pomeni, da se je rumenjak že razlil.

3. Preverite izgled in vonj

Razbijte jajce in preverite izgled in vonj rumenjaka in beljaka. Rumenjak bi moral biti čvrst in izbočen, beljak pa skoncentriran okoli rumenjaka. Vonj še užitnega jajca je nevtralen. Če opazite kakršno koli spremembo v barvi, na primer rožnato nianso rumenjaka, ga nikar ne uporabite. Na neužitnost jajca nakazuje tudi neobičajen vonj, piše portal gastro.24sata.hr.

Da bi jajca čim dlje ohranila svežino, jih v hladilniku postavite v zadnji, stranski del, kjer je temperatura najnižja. Izogibajte se posodam za jajca, ki so vgrajena na vratih hladilnika, saj se ob pogostem odpiranju hladilnika tam lahko temperatura povzpne tudi do 12 stopinj Celzija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija