PREVENTIVNI HIGIENSKI UKREPI NA PLAŽAH: Kdo jih bo nadzoroval in kakšni bodo?

Koper

Od danes je v Sloveniji uradno odprta kopalna sezona. Temperatura morja je okoli 23 stopinj Celzija, sončna sobota pa je na slovenske plaže privabila že množico obiskovalcev. Na plažah bi se sicer morali držati preventivnih higienskih ukrepih za preprečevanje okužb z novim koronavirusom, med temi predvsem zagotavljanja medosebne razdalje, razkuževanja opreme in omejitve števila gostov na kopališčih. 

Letošnja kopalna sezona bo drugačna od vseh, ki smo jih bili vajeni do sedaj. Po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede preventivnih ukrepov bodo na kopnem obiskovalci plaž in kopališč morali ohranjati razdaljo vsaj metra in pol. V vodi je zahtevana razdalja med kopalci dva metra. V skupini lahko plavajo ali se zadržujejo skupaj le člani istega gospodinjstva. Na NIJZ so v navodilih opozorili, da je pomembno, da na kopališča in plaže obiskovalci vstopajo le zdravi in tudi brez blagih znakov okužbe.

Predvideno število kopalcev in dovoljeno število obiskovalcev mora upravljavec kopališča prilagoditi za doseganje varnostne razdalje med obiskovalci in kopalci v vodi. Prav tako je obvezna uporaba zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, kjer ni mogoče ohranjati ustrezne medosebne razdalje.

Vsako uro bodo upravljalci plaž morali razkuževati kontaktne površine kot so ograje, držala in kljuke, dnevno pa ležalnike, senčnike in drugo skupno opremo. Izposojo opreme na NIJZ sicer odsvetujejo, v primeru, da deluje, pa je potrebno zagotoviti njeno razkuževanje ob menjavi uporabnika. Zagotavljanje ukrepov je obvezno na kopališčih z upravljavcem.

Na Morki mački do 500 ljudi

Kako se bodo preventinvih ukrepov lotili in kako nadzirali izvajanje med obiskovalci, smo vprašali nekaj upravljalcev plaž na slovenski obali. "Nadzor nad upoštevanjem higienskih priporočil NIJZ na kopališčih bo izvajal vodja kopališča," pravi Marko Ugrin iz Marjetice Koper, ki upravlja s koprsko mestno plažo. Po njegovih ocenah bi se ob upoštevanju vseh pravil, predvsem igra tukaj vlogo socialna distanca, število obiskovalcev na kopališču prepolovilo. Sprejeli bi jih lahko med 400 in 500.

Kopališče Mokra mačka bodo opremili z navodili o pravilnem ravnanju (socialna distanca, umivanje in razkuževanje rok, higiena kašlja ...). Na kopališču bodo s talnimi oznakami tudi prikazali smer gibanja in omejili "pasova" s trakom.

"Nekatere ukrepe, ki so opredeljeni že izvajamo. Že nekaj časa nimamo sušilnikov za roke, ampak samo papirnate brisačke za enkratno uporabo. Prav tako so v sanitarijah že postavljena razkužila, dodali jih bomo poleg garderob za preoblačenje in tušev. Pogosteje tudi čistimo sanitarije, danes oziroma ob primernem vremenu bomo pričeli tudi z rednim razkuževanjem tušev," opisuje Ugrin. Glede ukrepov razkuževanja opreme (ležalniki, senčniki) pa je Marjetica že obvestili izvajalca.

Kopališki red, opozorilne table, navodila reševalcev

Povprašali smo tudi, kako bo na Centralni plaži v Portorožu, ki je že minulo soboto skoraj pokala po šivih. "Kopalci in obiskovalci se bodo morali v času obratovanja naših kopališč ravnati po navodilih kopališkega reda, opozorilnih tablah ter po odredbah in navodilih reševalca iz vode. Nadzor bo izvajal delovodja in ostali uslužbenci, računamo pa tudi na odgovorno ravnanje obiskovalcev, ki so se v minulih mesecih že dodobra seznanili s pravili obnašanja. Če se bo kdo spozabil, ga bomo prijazno opozorili," razlaga Jana Pines, predstavnica za stike z javnostmi na Okolju Piran.

Na Centralni plaži Portorož je dovoljeno število obiskovalcev omejeno na 3300 oseb.

Za zaščito zdravja gostov bodo poskrbeli s čiščenjem in razkuževanjem kontaktnih površin in opreme. To bodo izvajali sami, skladno s priporočili NIJZ, medtem ko bodo za čiščenje in razkuževanje sanitarij najeli čistilni servis. Poleg tega bodo na blagajne namestili pleksi steklo, za vzdrževanje priporočene varnostne razdalje v čakalni vrsti pa bomo tla označili s talnimi nalepkami. Vstopne točke, sanitarije in kabine za preoblačenje bodo opremili z razkužili za roke in poleg namestili tudi slikovna obvestila

Število obiskovalcev bodo omejili na 3300

Kako bo v Simonovem zalivu, smo vprašali tamkajšnjega upravljaca, Hotele Bernardin. Njihove odgovore še čakamo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija