PRETNAR OPOZARJA NA PRESKOK KORONAVIRUSA NA PRAŠIČE: "Tak preskok s povratkom nazaj na človeka je običajno fatalen z večjo virulenco"

Koper

Mikrobiolog dr. Gorazd Janez Pretnar je na družbenem omrežju Facebook objavil opozorilo pred možnostjo prenosa koronavirusa na prašiče in njegovega povratka na človeka. Vsi, ki delajo na prašičjih farmah, bi morali po njegovem biti pod najstrožjo kontrolo. "Nihče si ne želi preskoka novega koronavirusa na prašiče. Tak preskok s povratkom nazaj na človeka je običajno fatalen z večjo virulenco," opozarja.

Da so prašiči gostitelji različnih koronavirusov, se ve že dolgo časa, je v pogovoru za naš portal povedal Pretnar, ki je to dejstvo in možnost preskoka novega koronavirusa sars-cov-2 na prašiče izpostavil po tem, ko so na to v oktobru opozorili že Kanadčani in po tem, ko je na Danskem prišlo do mutacije virusa na farmah minkov.

Glede na to, da se lahko s koronavirusom okužijo tudi prašiči, obstaja možnost, da bi virus s pozitivne osebe na kakšni farmi preskočil na prašiče, pravi Pretnar in kot primer navedel svinjsko gripo, s katero se lahko delavci na farmah okužijo že med hojo po hlevu. "Ta virus si s prašiči podajamo in tudi pri koronavirusih obstaja ta možnost," opozarja vodja oddelka za mikrobiološke analize živil, vod in drugih vzorcev okolja Koper Nacionalnega laboratorija za zdravje, hrano in okolje. 

OPOZORILO VSI KI SO VPETI V ŽIVINOREJO, ŠE POSEBEJ V PRŠIČJEREJO, BI MORALI BITI POD NAJOSTREJŠO MOŽNO KONTROLO. CORONA...

Objavil/a Gorazd Janez Pretnar dne Torek, 10. november 2020

Pretnar je zato prepričan, da bi morale biti farme pod najstrožjim možnim nadzorom: "Še bolj kot kdo vstopa v domove za starejše, bi morali nadzorovati, ali morda okuženi delavci na farmah prihajajo v stik s prašiči. Pri tem bi morali biti zelo striktni – na farmah morajo delati le zdrave osebe!"

Mikrobiolog priporoča, da se uvede testiranje živali. "Veterinarji so dobro opremljeni, zlahka bi pričeli s testiranjem, kot ga poznamo v človeški mikrobiologiji." Poleg tega bi morali testirati tudi vse, ki na farmah delajo. "Testiranja naj bo čim več," meni naš sogovornik.

Gorazd Janez Pretnar

Nihče si namreč ne želi preskoka novega koronavirusa na prašiče

"Tak preskok s povratkom nazaj na človeka je običajno fatalen z večjo virulenco," opozarja Pretnar, ki si sicer ne upa 'špekulirati', kaj bi se v primeru preskoka dejansko lahko zgodilo. Obstajajo trije scenariji. Po prvem bi virus oslabel in se sploh ne bi vrnil s prašiča na človeka, druga možnost je, da bi se vrnil v enaki obliki, brez posebnih mutacij. Tretja in najbolj nevarna možnost pa je, da bi prišlo do mutacije, ki bi povzročila povečanje virulentnosti. "To pa pomeni, da bi bila bolezenska stanja veliko hujša, kot so zdaj," najbolj temačen scenarij pojasnjuje mikrobiolog.

S tem, da bi do preskoka koronavirusa s prašiča na človeka že prišlo, ni seznanjen, po njegovem se to še ni zgodilo. Opozorilo na to možnost je, kot je pojasnil, objavil zgolj iz strokovne previdnosti.

ZAČENJA SE KURILNA SEZONA: Tukaj so razlogi za prehod na toplotno črpalko

Oskrba s toploto je v našem življenju zelo pomembna Ko vstopimo v hladno okolje, naše telo prerazporedi kri do trupa in tako ščiti ter ohranja toploto vitalnih organov. Hkrati telo omejuje pretok krvi v kožo, kar pomeni, da lahko dlje časa zadržimo več notranje toplote.

A scenarij preskoka virusa z živali na ljudi in njegova mutacija ni niti malo nemogoč. Spomnimo, da so pred dnevi na Danskem odredili zakol vseh minkov v državi, potem ko so na farmah, kjer so jih vzrejali, ugotovili mutacijo novega koronavirusa, ki se je prenesla na ljudi. Zdravstvene oblasti so med drugim ugotovile, da mutacija virusa oslabi sposobnost proizvajanja protiteles, kar bi lahko ogrozilo učinkovitost bodočega cepiva proti covidu-19.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  12 .11. 2020 ob  17: 45
@drek, ja, imaš prav v tem kontekstu, dejansko je LIli omenila minke iz drugih postov, pa sem tam repliciral to primerjavo, naslov članka pa je bil res drugi, sem pa navezal na moj spodnji odgovor.
Drek |  12 .11. 2020 ob  12: 43
td | 11 .11. 2020 ob 18: 07
Naslov clanka je: PRETNAR OPOZARJA NA PRESKOK KORONAVIRUSA NA PRAŠIČE

Ti pises: "Meso pa je esencialno za zdravje ljudi, kot ribe, jajca, ..... Žal, ampak tako je. Nimam nič proti lovu, če je po humanih načelih in za prehrano, ne pa za take namene ali pa za psihopate, ki uživajo v ubijanju."

Tako,da se mi ne zdi ,da sem ustrelu mimo.
Puter in marmelada |  11 .11. 2020 ob  23: 07
Minki,prasici.....povej direktno kdaj bomo govorili o pseh in mackah
td |  11 .11. 2020 ob  18: 07
@drek, verjetno res ne, smo beyond salvation, vendar tukaj je bilo govora o živalih zaradi krzna.
Drek |  10 .11. 2020 ob  22: 22
td | 10 .11. 2020 ob 17: 33

Ni vec mogoce dohiteti povprasevanje po mesu z ne intezivno zivinorejo. V intenzivni zivinoreji pa se uporablja antibiotike, kateri se prenesejo tudi na cloveka, kar povzroca bakterije ki so odporni na antibiotike. Who je bakterije imune na antibiotike uvrstil med 10 najbolj grozecimi pojavi za svetovno zdravje. Leta 2019 je bilo po svetu ze pol miljona primerov tuberkuloze odporne na antibiotike. Zaceli bomo umirati za bolezni katere smo mislili ,da smo se jih ze davno znebili.
To nas caka ne jutri, ze danes.

www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antimicrobial-resistance
td |  10 .11. 2020 ob  17: 33
@lili, glede minkov, ko se kolje in odira živali izključno zaradi tega, ker se rada ena avša šopiri pred drugimi avšami, je zame nekaj nedopustnega v civiliziranem svetu. Izvoz krzna je menda bil za Kitajsko, kar pa ne spremeni nič. Meso pa je esencialno za zdravje ljudi, kot ribe, jajca, ..... Žal, ampak tako je. Nimam nič proti lovu, če je po humanih načelih in za prehrano, ne pa za take namene ali pa za psihopate, ki uživajo v ubijanju.
žveplo |  10 .11. 2020 ob  14: 27
Sledi ogromno število pečenic, krvavic, krodeginov, hrenovk, suhih klobas, dimljenih, za kuhanje , za pečenje, pa kulen, mljack....
Pred leti, če se spomnete, so govorili da je virus preskočil na kumarice iz španije...si morate mislit?
Lili |  10 .11. 2020 ob  13: 33
Sedaj smo bili priča poboju minkov (Danska), sedaj najboljše da pobijemo vse prašiče, potem kdaj sledi?