PRESUNLJIVO PRIČEVANJE 44-LETNIKA, KI SE ZDRAVI NA INTENZIVNI: "Bil sem zdrav kot riba, potem pa so mi pljuča začela goreti"

Slovenija

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je na družbenem omrežju Facebook objavil pričevanje 44-letnega bolnika, ki se zaradi covida-19 zdravi na intenzivnem oddelku, sicer pa nima pridruženih bolezni. "Zaradi bolečin v pljučih nisem zmogel niti premika," je le ena izmed dih jemajočih trditev moškega.

Kot so zapisali v ljubljanskem UKC-ju, je bil 44-letni F. S. zaradi zapletov po okužbi z novim koronavirusom pred približno tednom dni sprejet na intenzivni oddelek infekcijske klinike in se je za las izognil umetnemu predihavanju. Kot pravi sam, je bil sicer vedno "zdrav kot riba".

"Že na poti na delo v Nemčiji sem začutil blago slabost, vendar sem mislil, da ni nič hujšega. A moje počutje je bilo vse slabše, pešal sem in kmalu izgubil okus in vonj, nato pa je odšel še apetit, zmogel sem le kaj popiti in pojesti kak kos sadja," se spominja prvih znakov okužbe, ko še ni posumil, da bi lahko šlo za covid-19. Naslednje tri dni je celo hodil na delo in čakal, da se stanje izboljša, a se to ni zgodilo. "Mislil sem, da sem pač prehlajen, saj sem imel tudi bolečine v mišicah, ne pa tudi vročine. A hkrati se mi je zdelo, kot da mi gorijo pljuča," je povedal F. S.

Nato je prišel vikend, 44-letnikovo počutje pa se še vedno ni izboljšalo, še vedno ni imel nikakršne energije, tudi apetit se mu ni vrnil. Odločil se je, da se vrne v Slovenijo, kjer bo vzel nekaj običajnih zdravil za lajšanje znakov prehladnih obolenj.

Po nekaj urah in obilnemu potenju se mu je zdelo, da bo morda le šlo na bolje, a kmalu se je vrnila oslabelost, zaradi bolečin se ni mogel več niti premakniti, čutil je, kot da se mu pljuča "zapirajo", nekaj mu je pritiskalo nanje in dihanje je bilo vse bolj oteženo, piše UKC Ljubljana.

Žena ga je odpeljala na urgenco, kjer so ga pregledali in ga testirali na novi koronavirus. Test je bil pozitiven, on pa je bil urgentno odpeljan na infekcijsko kliniko. Zdaj je tam že dobrih sedem dni, tri od teh je prebil na enoti intenzivne terapije, kjer so mu dodajali kisik, so pojasnili v kliničnem centru. Kot so še dodali, je njihov sogovornik kašljal tudi med njihovim pogovorom, a je povedal, da se zdaj počuti že "desetkrat bolje".

Kaj pa njegovo zdravstveno stanje pred okužbo? "30 let nisem bil pri zdravniku, zdrav sem kot riba," je povedal 44-letnik. Glede tega, kje se je okužil, lahko samo ugiba, saj pravi, da pred tem nekaj časa ni delal, edini izhodi med ljudi izven njegovega kroga najbližjih pa so bili redni nakupi v trgovini.

(PRIČEVANJE) 44-letnik s COVID-19 na intenzivni negi: Zaradi bolečin v pljučih nisem zmogel niti premika 44-letni F. S....

Objavil/a UKC Ljubljana dne Sobota, 17. oktober 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
čarli |  18 .10. 2020 ob  15: 46
-10
Poznam osebo, ki že več kot 10 let nima vonja in okusa, se pravi, kovid je že doolgo med nami.
Obala1 |  18 .10. 2020 ob  13: 15
To me spominja na tista mnenja ko clovek bere pod tistimi hit izdelki v prodaji ...sami neki iniciali ali mnenja za katera ze vnaprej ves da nihce ne stoji za njimi ...ceprav kot je pametno napisal en bralec ta se klice Zdravko Riba
td |  18 .10. 2020 ob  11: 31
15
Se pravi, izgubil je med drugim vonj, kar je ena od top značilnosti covid-a znana od prvega meseca med drugim, pa ni nič posumil ... potem je v takem stanju kolovratil najmanj en teden na nogah okrog naprej (jih okužil še kdo ve koliko), .... in na koncu se čudi, da se je zapletlo?