PRESENEČENJE ZA KUČANA: Pahor vrnil odlikovanja predstavnikom slovenske osamosvojitve (FOTO)

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je danes šestim predstavnikom slovenske osamosvojitve na slovesnosti v predsedniški palači vrnil odlikovanja zlati častni znak svobode, ki so jih z odprtim pismom simbolno zavrnili 21. junija leta 1993. Prvak prve slovenske vlade Lojze Peterle se je ob tem predsedniku zahvalil za vse poklone slovenski osamosvojitvi. Prvi predsednik države Milan Kučan je v odzivu izrazil presenečenje. Kot meni, današnje dejanje ne more izbrisati dejstva, da so bila odlikovanja vrnjena državi, in argumentacije za vrnitev, ki je govorila o poskusu politične destabilizacije.

V letu 1992 je bilo skupaj podeljenih 21 zlatih častnih znakov svobode Republike Slovenije, 27 srebrnih in 113 častnih znakov svobode RS. Prvi odlikovanci, pripadniki Teritorialne obrambe in slovenske policije, so 10 zlatih odličij in 27 častnih znakov prejeli 24. junija 1992. Med nagrajenci so bili tudi politiki Igor Bavčar, France Bučar, Janez Drnovšek, Janez Janša, Jelko Kacin, Alojz Peterle in Dimitrij Rupel.

Junija 1993 jih je šest - Bučar, Janša, Kacin, Peterle, Rupel in Bavčar - v pismu takratnemu slovenskemu predsedniku Kučanu sporočilo, da vračajo prejeta odlikovanja Zlati častni znak svobode RS. Slednje so naredili iz protesta, kot so zapisali takrat, zaradi poskusov razvrednotenja slovenske samostojnosti ter vse glasnejših pobud za oživljanje nekakšne nove Jugoslavije. Znak in listino so nato tudi fizično vrnili, in sicer v zdaj že znameniti plastični vrečki proizvajalca čevljev Bata.

Predsednik republike Pahor je, kot so zapisali v predsednikovem uradu, v luči obeleževanj 30. obletnic ustanovitve, obrambe in mednarodnega priznanja Republike Slovenije po dialogu z omenjenimi prejemniki zlatega častnega znaka svobode vzel na znanje, da so v duhu spoštovanja države in njenega dostojanstva pripravljeni sprejeti odlikovanja, ki so jih vrnili leta 1993.

Na današnji slovesnosti so odlikovanja sprejeli Bavčar, Janša, Kacin, Peterle in Rupel. V imenu pokojnega Bučarja pa je odlikovanje sprejel njegov sin, Janez Bučar. "Omenjeni so danes prišli v predsedniško palačo, da bi tisto, kar so leta 1993 vrnili, lahko sedaj dobili nazaj," je po tem povedal Pahor. V Pahorjevem uradu so že pred slovesnostjo navedli izjavo odlikovancev, v kateri so izrazili pripravljenost, da s spoštovanjem do slovenske države sprejmejo vrnjena odlikovanja. "Predlog vrnitve odlikovanj sem sprejel, ker mislim, da je prav, da so stvari na svojem mestu," je dejal Pahor po slovesnosti.

Po besedah predsednika osamosvojitvene vlade Peterleta, je slovenska samostojna država sad narodove volje, slovenske pomladi, žrtev junakov in milosti. Ob današnjem ponovnem prejemu odlikovanj se je predsedniku Pahorju zahvalil v imenu vseh odlikovancev. "Zahvalil bi se mu za vse poklone slovenski osamosvojitvi, za prazničnega duha ob 30-letnici, ki jo letos zaključujemo. Zahvalil bi se mu tudi za to, ker je bil predsednik vseh Slovencev," je poudaril. Odlikovanja po njegovih besedah jemljejo kot pozornost do celotne Demosove vlade. "Še posebej pa se poklanjajo tistim, ki jih danes ni več med nami, torej skoraj tretjini Demosove vlade," je dejal.

Želi si, da bi bila Slovenija cela, nedeljena, zdrava in vesela. Vsem navzočim je na koncu tudi zaželel lepe praznike, predvsem pa voščil lepo in močno praznovanje prihajajočega dneva samostojnosti in enotnosti.

Po mnenju Kučana namreč ne more izbrisati argumentacije za vrnitev odlikovanj, ki je jasno govorila o poskusu politične destabilizacije države in ki je svoje nadaljevanje dobila z razkrivanjem trgovine z orožjem. "Ne more zabrisati njihovega takratnega hotenja zanikati rezultate predsedniških volitev," je napisal v odzivu.

Kot je dodal, ni nikdar dvomil v utemeljenost odlikovanj, ki jih je šesterici vročil za njihov prispevek k osamosvojitvi Slovenije. Predpostavlja pa, da predsednikova odločitev o ponovni vročitvi zlatega znaka svobode pomeni tudi zavračanje in odrekanje argumentom, s katerimi so odlikovanje vrnili. "Verjamem, da je predsednik prebral pismo, s katerim so utemeljevali vrnitev in ki je bilo priloženo Bata vrečki z odlikovanji, preden se je odločil za vrnitev odlikovanj," je še navedel Kučan.

Odzvala se je tudi novoizvoljena predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je na Twitterju zapisala, da bi jim sama vrnitev odlikovanj omogočila, ponovna svečana podelitev pa je neprimerna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  14 .12. 2022 ob  07: 13
hahaha, škodljivec je vrnil odlikovanja škodljivcem
vseved |  13 .12. 2022 ob  16: 00
15
Pahor je bedak brez primere.
Istriano |  13 .12. 2022 ob  15: 38
16
Kaj ne bi raje uvedli odlikovanje NAJVEČJI LOPOV V SLOVENIJI in prvo tako odlikovanje podelili Bavčarju?