Prepoved besedne zveze "poljska taborišča smrti"

Svet

Poljska konservativna opozicija si prizadeva, da bi bilo z zgodovinskega vidika napačna raba besedne zveze "poljska taborišča smrti" odslej kaznovana z do pet let zapora. Stranka Zakon in pravičnost (PiS) je ustrezen zakonski predlog v petek vložila v parlament, poslanci pa so ga napotili v dodatno obravnavo pravosodni komisiji.

Poslanec PiS Dariusz Piontkowski je pobudo utemeljil z navedbami poljskega zunanjega ministrstva, da se je samo v letu 2012 v mednarodnih medijih 130-krat pojavila navedba "poljska taborišča smrti", pri čemer so bila mišljena nemška koncentracijska taborišča na Poljskem med drugo svetovno vojno.

Tudi ameriški predsednik Barack Obama je lani enkrat pomotoma dejal "poljska taborišča smrti" in poskrbel za veliko slabe volje na Poljskem. Kasneje se je sicer opravičil, a po oceni PiS opravičila in popravki v medijih niso zadosten ukrep.

Sekretar na poljskem pravosodnem ministrstvu Michal Krolikowski se je na pobudo odzval z dvomom. Kot je poudaril, bi namreč lahko zakon na koncu imel samo simbolen pomen, saj ne obstaja pravna podlaga, na osnovi katere bi lahko preganjali tuje novinarje ali druge osebe, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Deli novico: