PRENOVA GLEDALIŠČA TARTINI JE TRN V PETI: Pirančani zadevo prijavili policiji; tako pa se branijo na občini

Piran

Nekatere člane Krajevne skupnosti Piran je zmotila prenova gledališča Tartini v mestnem središču. Zaradi po njihovem mnenju uničevanja kulturne dediščine so zadevo celo prijavili policiji. Na občini pravijo, da so krajane seznanili s potekom sanacije, za katero je soglasje dal tudi ZVKDS, za nekatere sporna menjava kamnitega cokla pa je bila nujna.

Delna prenova gledališča Tartini, ki jo za Občino Piran izvaja podjetje Geoit, je razburila del domačinov. Člani krajevne skupnosti so ob pogledu na razbiti star kamen, ki je kot cokel obkrožal stavbo gledališča, poklicali tudi policiste in podali ovadbo zaradi kaznivega dejanja poškodovanja, odstranitve ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote, so v torek poročale Primorske novice.

"Ne moremo se strinjati, da je ta prenova tisto najboljše, kar zmoremo. Kamniti cokli so bili večinoma v dobrem stanju in bi se jih dalo še uporabiti," je za časnik povedala predsednica krajevne skupnosti Zora Mužinić.

Na piranski občini so pojasnili, da so člane Krajevne skupnosti Piran in Civilne iniciative Piran že sredi marca seznanili s popisom del in dokumentacijo glede prenove gledališča Tartini v Piranu.

Sanacija med drugim predvideva odstranitev kamnitih plošč oziroma cokla podnožja objekta višine do enega metra in iznos uničenih plošč na gradbeno deponijo z vsemi potrebnimi deli, so našteli na občini: "Kamniti cokel je namreč razslojen in napokan, zaradi česar je prekomerno vpijal vlago, kar je povzročalo hitrejše propadanje fasadnega sloja."

Kamniti cokel je bil tudi po oceni Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZKVDS) v zelo slabem stanju, so dodali na Občini Piran.

Po projektantski oceni je za ponovno montažo uporabna približno le polovica obstoječega kamna, ki je poškodovan predvsem zaradi vlage in soli. Problem kapilarne vlage bo saniran z uporabo apnenih ometov oz. ometov za izsuševanje vlage po sistemu ometov za maksimalno trajnost fasade. Skladno s podpisom del bodo objekt obdali z izvedbo kamnitega cokla na način, ki bo omogočal pasivno prezračevanje, kar bo prispevalo k daljši življenjski dobi nove fasadne obloge, so napovedali.

Ob tem so na občini poudarili, da je soglasje k celostnemu pristopu k sanaciji objekta, za katero so pridobili tudi sredstva ministrstva za kulturo, podal tudi ZVKDS.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Gabrijel |  26 .05. 2022 ob  09: 04
27
Vedno eni in isti...Muženić, Petaros in Kačič. Vsi sami doktorji znanosti in veliki strokovnjaki za vse materije tega sveta...v resnici pa vsi trije na meji psihoze in z obilico osebnostnih, družinskih in življenjskih travm in težav. Skratka, dobrodošli v piranski bedi...
vid |  25 .05. 2022 ob  17: 08
29
Vse samo da se nagaja in dela kazin. Nanka prdnit se ne sme, je vre vogenj vu strehi...