Prenosi slabih terjatev na DUTB v petih paketih

V DUTB, kjer nestrpno čakajo na zeleno luč Evropske komisije za začetek sanacije bančnega sistema, pričakujejo prenos prvih slabih terjatev iz NLB in NKBM konec decembra. Vse slabe terjatve naj bi se nanjo prenesle v petih paketih do konca aprila. Nato bo imela pol leta časa, da jih pregleda ter jih postavi na trg.

Tako je danes na novinarski konferenci v Ljubljani potek načrtovanih dogodkov povzel začasni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Torbjörn Mansson. Ta bo na položaju ostal, kot je povedal, "dokler bo to potrebno".

Vodstvo DUTB se je z decembrom okrepilo z direktorjem upravljanja terjatev Janezom Škrubejem, januarja pa se jima bo pridružil še Christopher John Gwilliam, ki ima bogate izkušnje pri sanaciji, prenovi in privatizaciji bank, podjetij ter razvoja malih in srednjih podjetij na hitro rastočih trgih.

Dokapitalizacija po zeleni luči iz Bruslja

DUTB bo, ko bo Slovenija iz Bruslja dobila zeleno luč, da lahko dokapitalizira NLB in NKBM, od njiju prevzela prve slabe terjatve. Abanka Vipa, ki je prav tako zaprosila za takšen način reševanja, bo morala s postopki še nekoliko počakati, saj mora najprej pripraviti načrt prestrukturiranja, kar sta NLB in NKBM, ki sta pred časom prek dokapitalizacij že bili prejemnici državne pomoči, že storili.

Čeprav je za DUTB predvideno, da bo delovala do leta 2017, je Mansson izrazil pričakovanje, da bo družba obstajala dlje in da bodo postopki za to stekli prihodnje leto. Ko bo nanjo preneseno slabo premoženje bank, ga bo začela združevati in prodajati, za kar pa bo po njegovi oceni potrebnih vsaj 10 do 15 let.

Prenosi premoženja v posameznih paketih

"Ker želimo pri tem optimizirati tržno vrednost posameznega premoženja, ne smemo biti pod časovnim pritiskom, saj bi ta zniževal ceno premoženja," je orisal Škrubej. Prenosi premoženja se bodo zgodili v posameznih paketih in ne naenkrat, da se ne bi kaj izgubilo oz. potekalo nenadzorovano ali nekoordinirano, je dodal Mansson.

"Dokončni seznam prenosov še ni oblikovan, od tega nas loči nekaj dni," je ocenil. Zagotovil je, da bodo seznami čim bolj transparentni, a opozoril, da ne bodo pa vsebovali informacij, ki bi nižale ocenjene vrednosti premoženja.

Banke bodo po Škrubejevih besedah na DUTB prenesle kredite, večinoma podjetij, ki so v stečajnih postopkih, ali tistih, ki so potrebna celovitega finančnega in poslovnega prestrukturiranja, ter poslovne deleže in nepremičnine. Pri slednjih gre za tiste, ki so že v lasti bank, ali takšne, ki so služile za zavarovanje kreditov.

Na DUTB bodo tri največje banke lahko prenesle za 4,5 milijarde evrov slabih terjatev, pri čemer bo njihova transakcijska vrednost znašala le 1,676 milijarde evrov. DUTB bo v zameno zanje izdala obveznice z državnim poroštvom v skupnem znesku 1,133 milijarde evrov.

Deli novico: