"STANJE ŠE NI KRITIČNO, JE PA RESNO": Župani prebivalce Slovenske Istre pozivajo k varčni uporabi vode (VIDEO)

Koper

Že pred dnevi smo poročali o problemu nezadostnih vodnih virov in pomanjkanju vode v Slovenski Istri, še posebej v poletni sezoni. Vodni viri Rižanskega vodovoda Koper (RVK) hitro upadajo, dežja pa v kratkem ni pričakovati. RVK in občine ustanoviteljice zato že načrtujejo uvedbo ukrepov za soočanje s problematiko pomanjkanja vode, ki so jo danes predstavili javnosti. Novinarsko konferenco smo na Regionalu spremljali v neposrednem prenosu.

Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj o tem, da naj bi bila pitna voda privilegij.

Na izviru Rižane ni več vode, tako da za pripravo pitne vode črpajo podtalnico, je danes povedal direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj. Zaradi nizkih vodostajev bi lahko v državi v kratkem prišlo do pomanjkanja pitne vode, zato so pozivajo k njeni varčni rabi. V Vipavski dolini in v kanalski občini so že uvedli prve prepovedi glede porabe.

V teh dneh je poraba pitne vode zaradi zgodnjega začetka turistične sezone podobna kot v drugi polovici julija. Kot je na današnji novinarski konferenci v Kopru še povedal Pregelj, trenutno iz Kraškega vodovoda pridobivajo okrog 100 litrov vode na sekundo, iz Istrskega vodovoda na Hrvaškem pa 75 litrov na sekundo. Povprečna poraba pitne vode v slovenski Istri pa je 400 litrov na sekundo.

"Vode je trenutno še dovolj, vendar pozivamo porabnike, da z njo ravnajo racionalno. Možnosti, da bi večje količine pridobili še od drugod, nimamo. Zato smo se skupaj s štirimi obalnimi občinami odločili za poziv k skrajno racionalni rabi pitne vode," je dejal Pregelj.

Če ne bo prišlo do zmanjšanje porabe in niti obilnejši dež ne bo napolnil izvirov Rižane, ki je vodni vir slovenske Istre, bodo morali ukrepati s prepovedmi. Podobne razmere so bile tudi leta 2012. Takrat so pozivi k varčni rabi vode zalegli in redukcije po besedah Preglja niso bile potrebne.

Stanje še ni kritično, je pa resno. Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je zato na današnji novinarski konferenci v imenu občin ustanoviteljic občanke in občane ter gospodarske subjekte pozval k racionalnejši rabi. Poleg tega naj občani obvestijo upravljavca o morebitnih okvarah in poškodbah na vodovodnem sistemu ter upoštevajo ukrepe in navodila Rižanskega vodovoda.

Pristojni na Rižanskem vodovodu Koper bodo v prihodnjih dneh sproti spremljali učinke današnjega poziva. Če niti z varčevanjem z vodo ne bi v celoti dosegli želenih rezultatov, se občine lahko poslužijo še številnih varčevalnih ukrepov. Bržan je sicer danes v imenu vseh štirih obalnih občin izrazil pričakovanje, da bo poziv dovolj

Jasno pojasnilo in poziv koprskega župana Aleša Bržana.

Ob tej priložnosti je ponovno izpostavil nujnost izgradnje dodatnega vodnega vira za slovensko Istro. Ta je izrednega pomena ne le zaradi omejenih količin vode, ki so na voljo iz obstoječih virov, pač pa tudi zaradi občutljivosti vodnega vira Rižana, kar je postalo očitno ob izlitju kerozina na železniški progi pri Dolu pri Hrastovljah leta 2019. Župan je ob tem napovedal še, da se bodo na to temo prihodnji mesec sestali tudi z ministrom za okolje in prostor Urošem Brežanom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  24 .06. 2022 ob  12: 18
Zaprire ventile Ljubljancanom. Naj s sabo prinesejo vodo. Mi bomo sparali oni pa razmetavajo.

Aja pa se travo naj neha komunala zalivat.
kokodek |  24 .06. 2022 ob  08: 11
naj ukinejo tuše na plažah
frikofrkic |  24 .06. 2022 ob  07: 00
Zagotovitev vodnega vira je v domeni države, ne vodovodov, ne občin. Deset let nazaj so skoraj zagotovili rešitev, se je pa Popovič vseeno potrudil zrušit projekt, kar brez težav potrjujejo takratni župani kraških občin. Potem se je Popo spomnil, da bi lahko razsoljevali morje in silil v pilotni projekt metanja denarja v to neumnost.
Od kar Popota ni več, se država loteva projekta Padež, vsaj nekaj se premika v smeri reševanja problema.
Popovič je očitno edini sposoben uničit naš dostop do vode. On zna. Volimo ga!
Mojcaa2 |  24 .06. 2022 ob  05: 39
-6
Istriano, ni da favoriziram popota,vendar je možnost da zmaga on in naj se da take osebe kot si oposal ti v prejšnjem komentarju.
Kar se pa spomnim iz medijev , je pa prejšnje vodstvo vseeno iskalo alternativo in kot slišano je bilo se marikaj drugače.
Ne vem ce so dane prave osebe na take položaje, prav tako svetovalci, način,...

Vsekakor bi osebe, ki postavijo določeno osebo, mogle biti bolj prisotne koga kam dajo in kaj to vse prinese za sabo.
Ampak pri nas v Slo, je politika kot je...vazno da je njihov kandidat.
Istriano |  24 .06. 2022 ob  01: 35
Tina K. Popo v 16 letih popovanja ni na področju iskanja novih vodnih virov naredil popolnoma NIČ.
Istriano |  24 .06. 2022 ob  01: 15
Imamo vodovod, ki ga je zgradila kraljevina Italija po 1. svetovni vojni, potrebno je bio poiskati dodatne vodne vire na Krasu in Brkinih, ampak SE NI NAREDILO NIČ. In zdaj smo tam. Za začetek, bi bilo potrebno zamenjati vodstvo Rižanskega vodovoda in nastaviti aktivne in operativne managerje.
Mojcaa2 |  23 .06. 2022 ob  19: 35
-9
Brzanckov kandidat... Popo menjaj to... Krizaaaaa je tam...
frikofrkic |  23 .06. 2022 ob  19: 30
13
Ištrijan, ma s kje si zvlekel teh 15, 30 tisoč ljudi?
Če v OPN povsod razen v Bertokih kvečjemu kako zazidljivo zemljišče po občini krčijo, je tvoja matematika precej faljena. Razen če bi zidali po Bertokih družinske hiše od 10 kvadratov.
Dajte bit malo pri pameti!
Vode ni že desetletja, suše so vedno močnejše, Popovič je projekt vodnega vira leta 2014 zapravil, ti fantje poskušajo popravit situacijo.
Ištrijan |  23 .06. 2022 ob  17: 37
OK, tukaj se clovek vprasa kam je sla pamet? Dejstvo torej je, da je vode vse manj! Drugo dejstvo je, da MOK sprejema nov OPN. Ne vem kolko ljudi oz obcanov si je predlog OPN sploh pogledalo, vendar bi si morali!! OPN predvideva mnozicno pozidavo in enormno povecanje "novih obcanov" - vec tisoc!!

Na tem mestu se clovek vprasa, ce se za obstojeca gospodinjstva zmanjkuje vode, kako bo z zalogami vode, ko bomo dobili, na grobo receno, novih 15 do 30 tisoc novih obcanovjQuery112305218796057543909_1655997876267!! Jim bo zupan (Brzan ali kateri drugi zupan) s kanglico sel po vodo?!

To se dogaja ko pohlep (po gradnji in prodaji nepremicnin) trci z realnim zivljenjem in realnim problemom. Kratkovidnost obcine, lokalne politike je tukaj zastrasujoca!!

Nase obmocje preorosto ne prenese vec nekriticnega in stihijskega sirjenja prebivalstva! Istra je žejna in nima vec vode za "nove prebivalce"!! Obcinska oblast pa je se vedno SLUZABNIK gradbincem, enkrat enim enkrat drugim.....
Hedajd |  23 .06. 2022 ob  17: 07
Kot prvo ste mogli poslušat Ilirskobistriškega župana, ki ste ga vrgli ven iz seje ker je povedal 2pametne...kot drugo pa fontani zapret pipico in pralnicam za avte. Lep pozdrav.