PRENEHAJTE DELATI TO NAPAKO PRI POMIVANJU POSODE: Kako obdržati lonce in ponve v najboljši formi?

Trendi

Ali se vam zdi, da so vaši lonci in ponve izgubili svojo prvotno stabilnost? Ali pa opažate, da se hrana ne peče enakomerno? Vzrok za te težave se morda skriva v eni navadi, ki se je pogosto poslužujete pri pomivanju posode.

Temperaturni šok in posoda

Morda se zdi smiselno, da takoj po kuhanju vročo posodo postavite pod pipo pomivalnega korita – verjetno si obetate, da bo tako lažje odstraniti umazanijo in maščobo, ki sta se nabrali med kuhanjem. Vendar pa je ta navada ena najslabših stvari, ki jih lahko storite svojim loncem in ponvam. Ko vročo posodo zalijete z vodo, resda lažje odstranite trdovratne ostanke hrane s površine ponve, vendar se morate vprašati, kaj se dogaja znotraj same posode. Bolje je, da posodo namočite v mlačno vodo po tem, ko se povsem ohladi, namesto da tvegate in jo s tem poškodujete.

Kje se skriva težava?

Če se lotite pomivanja vroče posode, se lahko zgodi, da se dno posode začne kriviti – in večkrat ko to napako ponavljate, večje tveganje prevzemate. Krivljenje se pojavi kot posledica termičnega šoka, ki nastane, ko vročo posodo postavite v hladno vodo ali hladno posodo izpostavite vroči vodi. Hitra sprememba temperature lahko povzroči krivljenje in razpoke. Poleg tega lahko termični šok povzroči, da se v ponvah pojavijo vroče in hladne točke, kar vodi do neenakomernega kuhanja/pečenja.

Priporočilo strokovnjakov

Pustite, da se posode iz nerjavečega jekla ohladijo na sobno temperaturo. Če so na njih še trdovratni ostanki hrane, jih lahko za nekaj minut namočite v toplo vodo s čistilom in nato očistite s pomočjo gobice in detergenta kot običajno. Za trdovratne koščke lahko uporabite leseno žlico ali pasto iz sode bikarbone in vode.

Pri pomivanju kuhinjske posode s premazom proti prijemanju boste imeli še lažje delo. Pustite, da se lonec ali ponev ohladi na sobno temperaturo, nato pa ga operite z vročo vodo in mehko gobo z dodatkom mila. Pri litoželezni posodi je najpomembneje, da je ne namakate v vodi. Namesto tega odstranite trdovratne ostanke hrane s toplo vodo, milom in kuhinjsko gobico ter posodo temeljito obrišite do suhega.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija