PREMIER GOLOB BO NAGOVORIL EVROPSKI PARLAMENT: V Strasbourgu bo predstavil slovensko vizijo prihodnosti

Slovenija

Evropski parlament se bo prihodnji teden sešel v Strasbourgu, kjer bo v torek evropske poslance nagovoril slovenski premier Robert Golob. Poleg razprave o pričakovanjih glede decembrskega vrha EU bo med vrhunci zasedanja podelitev nagrade Saharov ukrajinskemu ljudstvu, na daljavo pa naj bi parlament nagovoril ukrajinski voditelj Volodimir Zelenski.

Premier Golob bo Evropski parlament nagovoril v torek dopoldne, sledila bo razprava vodij političnih skupin. V Strasbourgu se bo tudi srečal s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola in, kot so sporočili iz kabineta premierja, s slovenskimi evropskimi poslanci.

V Evropskem parlamentu bo to sedma razprava v ciklu To je Evropa, v katerih voditelji članic EU predstavijo svoje vizije o prihodnosti povezave, navajajo v parlamentu, kjer so slovenskega premierja napovedali kot enega vodilnih strokovnjakov na področju energetike.

Nagovori evropskih voditeljev so v Evropskem parlamentu že dolgoletna praksa, marca 2019 je imel to priložnost tudi tedanji slovenski premier Marjan Šarec, a se zanjo ni odločil. To je precej razburilo slovensko javnost, predvsem opozicija je opozarjala, da gre za zapravljeno priložnost za predstavitev stališč Slovenije. Šarec je takrat pojasnil, da bi lahko njegov govor v času tik pred koncem mandata Evropskega parlamenta razumeli kot predvolilnega.

Julija lani je imel govor v Evropskem parlamentu bivši predsednik vlade Janez Janša, ki je kot premier predsedujoče Svetu EU evroposlancem predstavil prednostne naloge šestmesečnega slovenskega predsedovanja, iz političnih skupin pa dobil vrsto ostrih sporočil glede spoštovanja vladavine prava. 

Evropski parlament bo v sredo dopoldne razpravljal o pričakovanjih glede vrha voditeljev EU, v ospredju katerega bosta Ukrajina in energetska kriza. Predvidoma se bo poleg predstavnikov češkega predsedstva Svetu EU razprave udeležila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Na posebni slovesnosti bodo v sredo opoldne v Evropskem parlamentu ukrajinskemu ljudstvu podelili nagrado Saharov za svobodo misli. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naj bi nagovoril poslanke in poslance na daljavo, predstavniki ukrajinskega ljudstva pa se bodo zbrali v Strasbourgu.

Kot v obrazložitvi nagrade med drugim pojasnjuje Evropski parlament, ukrajinsko ljudstvo plačuje visoko ceno v ruski invaziji na njihovo državo, na bojiščih pa brani tudi svobodo, demokracijo, vladavino prava in evropske vrednote.

"Ta nagrada je za Ukrajince na bojiščih. Za tiste, ki so bili prisiljeni zbežati s svojih domov. Za tiste, ki so izgubili sorodnike in prijatelje. Za vse, ki so se uprli in se borijo za tisto, v kar verjamejo. Vem, da se pogumno ukrajinsko ljudstvo ne bo predalo, in tudi mi se ne bomo," je oktobra ob razglasitvi dobitnika nagrade poudarila Metsola.

View this post on Instagram

A post shared by EURACTIV (@euractiv)

Evroposlanci bodo v sredo razpravljali tudi o odzivu EU na ameriški zakon za zmanjšanje inflacije, za katerega v uniji zaradi velikih davčnih olajšav podjetjem v ZDA opozarjajo, da ogroža konkurenčnost in delovna mesta v Evropi. Von der Leynova je minuli teden opozorila, da mora EU sprejeti ukrepe za odpravo izkrivljanja konkurence, ki ga povzroča zakon.

Na dnevnem redu je v sredo tudi razprava o stanju medijev in položaju novinarjev v EU. Razprava naj bi se osredotočila na ugotovitve poročila Evropske komisije o pravni državi za leto 2022, pa tudi na dopolnilna poročila in ugotovitve organizacij civilne družbe ter na dogodke v več državah članicah. V ospredju razprave naj bi bilo sprejemanje zakonodaje o svobodi medijev, pobuda proti strateškim tožbam proti novinarjem (t. i. SLAPP tožbam) ter razkritja o uporabi vohunske programske opreme Pegasus, so med drugim navedli v parlamentu.

Poleg tega bodo poslanci v torek razpravljali še o novih pravilih za lažje pridobivanje dovoljenj in spodbujanje energetske infrastrukture iz obnovljivih virov. V četrtek pa bo znova v ospredju dogajanje v Ukrajini - poslanci bodo razpravljali o humanitarnih razmerah v Ukrajini zaradi ruskih napadov na kritično infrastrukturo ter sprejemali resolucijo o priznanju holodomora za genocid.

V Strasbourgu bo ob robu zasedanja sicer zagotovo odmevala tudi preiskava korupcije iz preteklega tedna, ki je med drugim zajela eno od podpredsednic parlamenta Evo Kaili (S&D). Šlo naj bi za sporne poskuse Katarja za vplivanje na gospodarske in politične odločitve parlamenta.

V tej luči je več političnih skupin pozvalo k prekinitvi dela parlamenta na s tem povezanih področjih in prva žrtev bi bila glede na sporočila poslancev lahko liberalizacija vizumskega režima za Katar, o kateri naj bi odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) odločal v ponedeljek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  12 .12. 2022 ob  09: 37
Kaj to je hec? Kakšno slovensko vizijo prihodnosti? Slovenska vizija prihodnosti je znana in zelo preprosta: pohlevno in brezpogojno uboganje in izpolnjevanje navodil gospodarjev v bruslju in washingtonu!